Anatomické příčiny neplodnosti

Náchylnost ženského pohlavního ústrojí k zánětům a infekcím je všeobecně vyšší, než je tomu u mužů. Je to dáno
především anatomickým uspořádáním.


Oblast zevního genitálu a pochvy

Záněty vnějších genitálií a pochvy jsou
velmi běžné infekce
. Častěji jsou vyvolány kvasinkami nebo parazity než bakteriemi, protože většina bakterií v kyselém prostředí pochvy není schopna přežít. Bakterie napadají pochvu, když zde stoupne pH a prostředí v pochvě se stane méně kyselým.

Pohlavní nemoci a jejich vliv

Pohlavně přenosné nemoci, jako je například kapavka, genitální herpes, chlamydiové infekce nebo syfilif,
mohou také způsobit neplodnost. Onemocnění se šíří z pochvy do dělohy a vejcovodů. Postupující zánět zde uzavírá dosud normálně průchodné cesty a hojící se infekce pak vyvolává různé srůsty a vazivové pruhy, které brání spermiím nebo vajíčku v cestě.

Děloha

Ektropium

Ektropium
je běžná porucha, kdy vnitřek děložního hrdla přerůstá přes zevní povrch. Projevuje se výtokem a lze jej léčit
pomocí laseru nebo elektrokoagulací
(terapie za pomoci elektrického proudu).

Zánět

Infekce dělohy (endometritis) jsou vzácné, protože děloha je chráněna proti infekci kyselým prostředím v pochvě a přítomností hlenu v krčku dělohy. Většina infekcí do dělohy proniká vzestupně z pochvy. Porod nebo potrat, chirurgické výkony nebo zavedení nitroděložního antikoncepčního tělíska jsou situace, při kterých je riziko infekce dělohy zvýšené.
Nádorová onemocnění

Děložní krček (cervix)

Rakovina děložního krčku je
jedním z nejčastěji se vyskytujících zhoubných nádorů u žen. Zůstává poměrně dlouho omezena na pohlavní ústrojí, ale má tendenci prorůstat do okolí. Při pravidelných gynekologických návštěvách lze toto onemocnění včas zachytit.

Děložní tělo

Nezhoubné nádory vycházející z hladkého svalstva dělohy (tzv. myomy) se vyskytují až
u 25 % žen. Mohou být vícečetné, o velikosti až 10-15 centimetrů, ale často nedělají žádné obtíže. Nejobvyklejším příznakem je silné menstruační krvácení. Léčba může být medikamentózní nebo chirurgická.

Zhoubné nádory

Maligní nádory endometria jsou
třetí nejčastější gynekologickou rakovinou. Vyskytuje se obvykle u žen ve věku vyšším, než je 55 let. Nejčasnějším příznakem je krvácení. Rakovina dělohy se nejprve šíří dělohou, pak metastazuje do vzdálených orgánů. Léčí se operačním odstraněním dělohy, případně ozařováním při šíření na orgány pánve, nebo chemoterapií.

Vejcovody

Důsledkem jizvení po proběhlé infekci nebo chirurgickém výkonu může být
poškození vejcovodů. To pak brání v průchodnosti nebo způsobí různé deformace. Tento problém se týká asi jedné třetiny žen s poruchou plodnosti.

Vaječníky

Nádorová onemocnění
Nejčastějšími poruchami vaječníků jsou nádory. Jsou to
buď pevné nádory, nebo cysty
vyplněné tekutinou. Naprostá většina (94 %) těchto nádorů je nezhoubných -cysty, cystadenomy, teratomy, fibromy. Tyto nádory mohou dorůst do velikých rozměrů. Léčba je chirurgická.
Asi 6 % nádorů vaječníků jsou nádory zhoubné, karcinomy. Většina z nich dlouhou dobu nevyvolává obtíže, dokud nezačnou utlačovat okolní orgány, jako například vývodné močové cesty. Zhoubné nádory se léčí operačním odstraněním a chemoterapií.

PCOS

Další běžnou ovariální poruchou je syndrom polycystických ovarií (PCOS).

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Submisivita a dominance ve vztahu