Potrat, interrupce

Může se stát, že při vší opatrnosti přijde žena, či dívka do jiného stavu a z toho, či onoho důvodu se ještě nechce, či nemůže, stát matkou a rozhodne se proto pro umělé přerušení těhotenství, neboli interrupci.
Důvody bývají různé. Na rozdíl od minulosti, kdy se jednalo spíše o mladé začínající dívky, je dnes, díky široce rozšířené antikoncepci, typickou žadatelkou o interrupci žena se dvěma, či třemi dětmi na mateřské dovolené. Co tedy konkrétně dělat, když se rozhodnete k přerušení těhotenství?


Interrupce - jak na to?


Především je nutno o interrupci požádat u svého ošetřujícího gynekologa. Pokud jste tedy ještě nikdy na gynekologii nebyla, vězte, že registrace probíhá prakticky stejně, jako u obvodního lékaře nebo u zubaře. Gynekologa je možno naslepo nahmátnout v telefonním seznamu, může vám ho doporučit někdo známý nebo přímo obvodní lékař a pak tam zbývá jenom zajít a přihlásit se. Gynekolog se zeptá na základní osobní údaje, eventuelně rovnou provede vstupní prohlídku. Bude se ptát na poslední menstruaci, výtoky a tak podobně. Zeptá se i na to, jestli jste v posledním půlroce neměla interrupci. Nikde se to neověřuje, takže to jde zamlčet, ale podle zákona by se neměla v kratším intervalu provádět. Pokud je vám do patnácti let, tak při sepisování žádosti počítejte s tím, že lékař je povinen hlásit podezření z pohlavního zneužívání. Pokud by byl na vině kamarád, kterému ještě nebylo patnáct nebo by to byl na sebe ochoten vzít, kvalifikuje se to jako dětské hrátky, jinak musí pachatel počítat s trestním stíháním. Do šestnácti let je navíc třeba k interrupci souhlas rodičů. Od šestnácti si už o přerušení těhotenství můžete rozhodnout sama, ale pokud vám není alespoň osmnáct, zákon ukládá povinnost po provedeném výkonu informovat rodiče, nikdo ale v tomto období nemá právo vyžadovat jejich souhlas předem, i když se to v některých nemocnicích neví. Na druhé straně, vzhledem k tomu, že není přesně jasné, jestli provedený výkon má hlásit ošetřující gynekolog nebo nemocnice, je i v závislosti na místních zvycích, určitá šance, že to nakonec nenahlásí nikdo, ovšem počítat se s tím moc nedá, každopádně vaše povinnost to není. Pokud je vám víc jak osmnáct, není už do toho nikomu nic a to včetně otce, ať je k vám v jakémkoli rodinném poměru. Jestli vás při čtení těchto řádků napadlo vše zařídit na jméno a zdravotní pojištění starší kamarádky vězte, že sice teoreticky to možné je, ale lékaři se ve své praxi setkávají s lidmi a pokud nejste dobrá herečka, dokážou poznat, že něco tajíte. Navíc byste riskovala vy i ochotná kamarádka obvinění z podvodu.


Interrupce - podmínky pro zákrok


Po sepsání žádosti vás gynekolog pošle k praktickému lékaři nebo k internistovi k předoperačnímu vyšetření. Jsou však i místa, kde se toto vyšetření nepožaduje. Potom je potřeba si domluvit v nemocnici termín zákroku. Zároveň tady zřejmě dostanete složenku k zaplacení celého výkonu. Ceny se liší v závislosti na nemocnici a délce těhotenství. Musíte počítat s cenou mezi 1500,- a 4000,-, dvě až tři stovky může stát i výše uvedené předoperační vyšetření. Do šestého týdne se provádí takzvaná miniinterrupce (odsátí děložní sliznice), která je šetrnější a pohybuje se spíše u té dolní hranice, mezi šestý a dvanáctým týdnem se provádí klasická kyretáž a je spíše potřeba počítat s horní hranicí. Obecně na interrupci čím dříve, tím lépe, zdravotně i cenově. Po dvanáctém týdnu je přerušení těhotenství zákonem povoleno jen ze zdravotních důvodů. Jsou známy případy, kdy pacientka po dvanáctém týdnu opakovaně tvrdila, že pokud jí zákrok nebude povolen, spáchá sebevraždu a indikace nakonec byla z psychiatrických důvodů. Ovšem záznam z psychiatrie by vám nemusel zrovna prospět například při žádosti o zbrojní průkaz nebo u některých náročnějších zaměstnání, kde je vyžadována zdravotní a psychická způsobilost.


Vlastní interrupce


Na zákrok je potřeba přijít zpravidla ráno a hlavně nalačno. Zákon sice ukládá interrupce provádět v mírném omámení, ale v praxi je zpravidla používána celková anestézie, takže všechno zaspíte. Dospíte na dospávacím pokoji a večer můžete obvykle domů. Dostanete neschopenku nebo omluvenku do školy, ale co se dělo konkrétně, do toho zaměstnavateli, ani panu učiteli nic není.


Po interrupci :


Po interrupci je potřeba z hygienických důvodů se vyhnout sexu (pokud to opravdu nejde jinak tak alespoň použít prezervativ), koupání a podobně a to alespoň na 6 týdnů bez ohledu zda šlo o miniinterrupci nebo interrupci klasickou. Správně provedená interrupce je celkem jednoduchý zákrok bez komplikací. Většina problémů, kterými se dnes moralisté snaží strašit vzniká právě ze zánětů při nedodržení výše uvedených pravidel. Vlézt při menstruaci do rybníka a ještě bez tampónu je pro případné další těhotenství nebezpečnější, než dobře provedená interrupce

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Submisivita a dominance ve vztahu