Srůst poševního otvoru

 Genitálu děvčete je třeba věnovat stejnou pozornost jako tomu chlapeckému. Při troše štěstí vás o tom poučí již v porodnici, kde se také dozvíte o v dnešní době stále častější synechii vulvae – gynekologickém problému vznikajícím v důsledku chybějícího hormonu estrogenu u osob ženského pohlaví. V horším případě objevíte synechii u své holčičky zcela náhodou.

O co se jedná

Synechia vulvae je lékařské označení pro slepení – a později srůst – protilehlých stěn sliznice poševního vstupu či malých stydkých pysků. Nejedná se o vrozenou vývojovou vadu, časem odezní, i když potrápí.

Její vznik je spojen právě s chybějícím estrogenem, proto je synechie nejčastěji pozorovaná u malých děvčátek mezi 1. a 5. rokem života.

Ze stejného důvodu nepostihuje přímo holčičky-novorozeňata. Estrogen je v jejich těle totiž přítomen, a to od matky. Synechie může teoreticky zaskočit i seniorku, tyto případy však nejsou zdaleka tak časté.

Proč se podívat a jak ji léčit?

Péče a občasná kontrola holčiček „tam dole“ by neměla být tabu. Pokud není synechie objevena včas, může vést až k velmi pevnému kožovitému srůstu, který je třeba lékařsky odstranit v celkové anestezii za pomoci elektrokauteru (zdravotnického nástroje rozrušujícího tkáně pomocí vysokofrekvenčního proudu). Je-li naopak synechie odhalena záhy, dokáže si s ní poradit i pediatr. Při větší míře slepení je dítě odesláno k ošetření na ambulanci dětského gynekologického oddělení. Během chvilky tu lékař provede rozrušení sliznice sondou bez použití narkózy.

Neléčená synechie může bolet

Vede totiž až k potížím při močení. Stěny sliznice mohou být natolik slepené, že je pro dítě problematické moč vytlačit. Ta navíc neteče rovně, ale řine se v nepřirozeném úhlu. Tento stav může vést k bolestem v podbřišku. Příznačné je také svědění a pálení.

Onemocnění moderní doby?

Pravdou je, že naše babičky synechii takřka neznaly. Nesetkávaly se s ní totiž. Ne že by se vůbec nevyskytovala, ale podle lékařů ne tak často jako nyní. Přesný spouštěč synechie není dosud znám. Nelze tedy vysledovat, proč roční holčička synechii má, zatímco její starší sestřička, vychovávaná ve stejných podmínkách a se stejnou péčí, ji nikdy neměla. Na vině může být snížená hygiena v oblasti zevních rodidel nebo nadměrné zatěžování dětského zadečku moderními plenami na jedno použití. Žádná z těchto teorií však není prokázaná.

Jak synechii předcházet

Často střídat plenky, nenechat prcku „zapařit“. Sliznice mezi nožkami je bez vlivu estrogenu velmi tenká, s tendencí slepovat se. Dětský zadeček by měl být udržován v čistotě – tzn. vždy pečlivě umyt, nejlépe vodou a dětským mýdlem. Výhradní používání dětských vlhčených ubrousků místo očisty vodou dlouhodobě nestačí. Tak jako se u malých chlapečků řeší přetahování předkožky, tak by se u malých holčiček měla zevní rodidla jemně oddalovat. Pomoci lze i jejich promazáváním dětským olejíčkem, který do jisté míry zabraňuje slepení sliznice.

Recidiva a úplné odeznění

Synechie je gynekologický problém s častou tendencí k recidivě. Vyskytne-li se, raději počítejte s tím, že vaši holčičku ještě potrápí. Sliznici „tam dole“ je třeba sledovat a její stěny citlivě preventivně oddalovat – toto doporučení ostatně uslyšíte i od ošetřujícího lékaře. Dobrou zprávou je, že s nástupem tvorby estrogenů k obnově synechie přestává docházet. Vydržet však musíte až do věku 5-6 let.


Zdroj: jsme.cz

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza