Hormonální antikoncepce pilulka

 Běžné pilulky, které obsahují dva hormony – estrogen (ženský pohlavní hormon) a progestin (hormon žlutého tělíska) – řadíme mezi metody kombinované hormonální antikoncepce. Na trhu jsou také „minipulky“, které obsahují pouze hormon progestin.

Následující řádky jsou věnovány pilulkám kombinovaným.

Popis metody

Jak už jsme zmínili, každá kombinovaná tableta obsahuje dva hormony, estrogen (ženský pohlavní hormon) a progestin (hormon žlutého tělíska). Obvykle se užívá ve 28denních cyklech, tzn. že 21 (méně často 22 nebo 24) dnů se užívá a 7 (případně 6 nebo 4) dní se vynechává; v tu dobu nastává menstruace. Místo vynechaných dnů obsahují některé přípravky neúčinné pilulky, což snižuje riziko chyby v užívání. Možné je však také užívání v delších cyklech, které mohou být jakkoli dlouhé, případně lze tyto metody užívat bez jakékoli přestávky.


Mechanismus účinku

Mechanismus účinku spočívá v první řadě v zablokování ovulace, uvolnění vajíčka z vaječníku. Toho je dosaženo tak, že „cizí“ hormon poskytuje falešnou informaci mozkovým centrům, která vaječník řídí, ta se pak domnívají, že jsou v jiné fázi menstruačního cyklu a nevydají signál pro ovulaci. Přídatným mechanismem, který zvyšuje spolehlivost, je vliv na hlen v kanálku děložního hrdla, jenž je vazký a pro spermie neprůchodný.

Přednosti

Hlavní předností je spolehlivost a přídatné příznivé zdravotní účinky. Kombinovaná antikoncepce v podobě pilulek je vhodná pro většinu žen, nikoliv však pro ženy s rizikem hluboké žilní trombózy.

Příznivé zdravotní účinky kombinované hormonální antikoncepce zahrnují: pravidelný menstruační cyklus, zmírnění až vymizení bolestivé menstruace, zlepšení premenstruačního syndromu, výrazný pokles rizika pozdějšího rozvoje rakoviny děložního těla, rakoviny vaječníku a také rakoviny tlustého střeva a konečníku, výrazný pokles rizika vzniku vaječníkových cyst, snížení výskytu cyst a fibroadenomu prsu, snížení výskytu endometriózy, zlepšení akné a ochlupení mužského typu, vymizení pánevních bolestí, snížení rizika zánětů dělohy a vejcovodů, pokles výskytu anemie. Antikoncepční pilulku lze použít v léčbě některých ženských a kožních nemocí, především hirsutismu (nadměrného ochlupení), akné, syndromu polycystických vaječníků, endometriózy, bolestivé menstruace, premenstruačního syndromu. Uplatní se také jako hormonální substituce u žen s nedostatkem ženských pohlavních hormonů.

Rizika

Zdravotní rizika moderních přípravků kombinované hormonální antikoncepce jsou nízká, praktický význam má mírně zvýšené riziko hluboké žilní trombózy.  Ohroženy jsou především nositelky tzv. trombofilních mutací, tj. vrozených poruch ve smyslu zvýšené srážlivosti krve. Příležitostně se objeví nevolnost, napětí prsů, krvácení nebo špinění mimo menstruaci. Vzácně se může objevit migréna nebo tzv. cholestatická hepatopatie (upraví se po přerušení antikoncepce).

Moderní pilulka neovlivňuje významně játra (provádění „jaterních testů“ je zbytečné) a nemá žádný vliv na rozvoj nebo zhoršení křečových žil (to je specificky česká pověra).

Co se týká vlivu na hmotnost, kombinovaná hormonální antikoncepce hmotnost neovlivňuje – je to už zcela jednoznačně prokázáno celou dlouhou řadou kvalitních vědeckých studií. Průměrný nárůst hmotnosti u žen užívajících a neužívajících kombinovanou hormonální antikoncepci je stejný a rovněž počet žen, které náhle přibraly, je stejný.

Kontraindikace

Absolutní kontraindikace (tj. zdravotní stavy, které užívání této metody znemožňují) jsou: prodělaný karcinom prsu, osobní anamnéza hluboké žilní trombózy nebo tromboembolie nebo zvýšené riziko vzniku hluboké žilní trombózy (některé trombofilní mutace, konkrétně Leidenská mutace faktoru V v homozygotní formě, deficit antitrombinu III, deficit proteinu C nebo přítomnost několika trombofilních mutací), akutní nemoci jater a chronické nemoci jater spojené s poruchou funkce jater (rovněž nádory jater), neléčená nebo léčbou neovlivnitelná hypertenze 160/100 torrů nebo vyšší, srdeční vady s fibrilací síní, plicní hypertenzí nebo chronickou endokarditidou, migréna s aurou nebo migréna bez aury, pokud vznikla během užívání antikoncepce u ženy starší 35 let, komplikovaný diabetes mellitus nebo diabetes mellitus trvající déle než 20 let, přítomnost více rizikových faktorů arteriálních cévních příhod, kouření více než 15 cigaret denně u ženy starší 35 let.

Opatrnosti je třeba v těchto případech (relativních kontraindikacích): plánovaná operace většího rozsahu, zvýšené riziko hluboké žilní trombózy, které není absolutní kontraindikací, ostatní nemoci jater (nikoli však Gilbertova hyperbilirubinemie), migréna bez aury u ženy starší 35 let, případně migréna bez aury u ženy mladší, pokud vznikla během užívání antikoncepce, hypertenze nižší než 160/100 torrů, kouření méně než 15 cigaret denně u ženy starší 35 let. Zde je kombinovaná hormonální antikoncepce vnímána jako „metoda poslední volby“, když nic jiného není možné nebo nevyhovuje.

Rozdělení přípravků

Kombinované antikoncepční pilulky je možno rozdělit podle několika kritérií:

●    Podle použitého estrogenu

Většina přípravků obsahuje syntetický estrogen. Teprve nedávno přišly na trh první přípravky poskytující přirozený estrogen.

●    Podle použitého progestinu

Používané progestiny jsou syntetické hormony, jejichž hlavní účinek je totožný s účinkem hormonu žlutého tělíska – progesteronu. Nejpraktičtější je jejich rozdělení podle toho, zda mají zbytkovou aktivitu mužského pohlavního hormonu. Můžeme rozlišit několik skupin. První skupina jsou hormony se slabým zbytkovým účinkem mužského hormonu. Ve druhé skupině jsou hormony s minimálním (pro praxi nepodstatným) zbytkovým účinkem mužského hormonu. Progestiny třetí skupiny naopak blokují účinek mužského hormonu. Konečně zcela speciální postavení zaujímá progestin, který kromě toho, že do jisté míry blokuje účinek mužských hormonů, má účinek antimineralokortikoidní, tedy blokuje působení aldosteronu, hormonu kůry nadledvin. Ve svých důsledcích to znamená, že blokuje zadržování vody, které se někdy může při užívání kombinované antikoncepce objevit.

●    Podle dávky hormonů

Původní pilulky obsahovaly 150 mikrogramů estrogenu v tabletě. Dnes jsou dávky podstatně nižší. Pilulky s 50 mikrogramy estrogenu jsou dnes už vnímány jako pilulky s vysokým dávkováním, vhodné jen pro malou skupinu žen. Pro pilulky s menším množstvím estrogenu se používá termín „mikropilulka“. Na trhu jsou dnes pilulky s dávkou 15 až 50 mikrogramů estrogenu. Rozlišuje se tzv. „nízké“ dávkování 30 až 35 mikrogramů estrogenu a „velmi nízké“ dávkování 15 až 20 mikrogramů estrogenu. Přípravky s přirozeným estrogenem v tomto smyslu odpovídají pilulkám s velmi nízkým dávkováním. V ČR jsou dnes nejoblíbenější přípravky s 20 mikrogramy estrogenu.

●    Podle cyklicity

Pilulka je jednofázová, když je složení všech tablet stejné. Tak vypadaly první přípravky antikoncepčních pilulek a dnes je toto schéma opět nejoblíbenější. Mezitím se vyzkoušely různé varianty, jak měnit poměr a dávku hormonů během cyklu. Dnes jsou na ústupu, na trhu zůstaly přípravky třífázové a jediný přípravek dvoufázový.  Jednofázové přípravky lze bez problémů užívat déle než obvyklých 21 nebo 24 dní (případně i trvale). U vícefázových přípravků je tento způsob užívání obecně málo vhodný.

Zdroj článku: antikoncepce.cz

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza