Příliš velká prsa

Aby také ne - různé biomechanické studie ukázaly, že třeba běh bez podprsenky znamená, že prsa "poskakují" o osmnáct i více centimetrů, a navíc se houpou ze strany na stranu. Sportu se ale nemusí vyhýbat nikdo; chce to jen zvolit ten správný a ke své "výbavě" tu nejlepší výbavu k tomu.

Neběhám. Dokonce i chůze vadí

Vědci z Biomechanické výzkumné laboratoře při australské univerzitě Wollongong prováděli rozsáhlý výzkum mezi stovkami žen. Řešili pohybovou aktivitu v souvislosti s BMI a také velikostí prsou. Výsledek? Čím větší prsa, tím menší fyzická aktivita. Také typ vykonávané aktivity se měnil - například jen velmi málo žen s velmi velkými prsy běhalo. Řada žen s velkým poprsím také uváděla, že jim prsa brání ve snadném cvičení, a to i když jde o aktivity jako chůze či plavání:
"Častými problémy, které jsou spojeny s velkým poprsím, jsou bolesti zad, které mohou být lokalizovány ve všech oddílech páteře," uvádí hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková, co může odrazovat tyto ženy od sportu. "Mezi nejčastější oblasti spadá krční a hrudní páteř, na které je při stoji, v sedě i při chůzi vyvíjen nepřetržitý tah. Tím se tyto svaly jednoduše přetěžují, což způsobuje samotnou bolest. Pokud není těmto bolestem věnována pozornost, mohou být dále ovlivněny i nižší oddíly páteře a celkové nastavení postury těla. Navíc nepřetržitým přetěžováním svalů krční páteře mohou vznikat i bolesti hlavy či ramen."

Cvičit s vyvinutým hrudníkem

A to ještě ty ženy "nic nedělají", chtělo by se dodat. Že ale všechno jde, jen se musí chtít, dokazuje třeba Jana Havrdová, prezidentka Svazu aerobiku a fitness FISAF.cz:
"V dnešní době, kdy jsou k dispozici dokonalé funkční sportovní podprsenky, může sportovat každá žena. S dobrou podprsenkou může dělat všechny sporty včetně běhání, o němž si vyvinutější ženy myslí, že je pro ně naprosté tabu," říká Jana Havrdová a přidává osobní zkušenost. "Většina žen, které kojily, si jistě pamatuje život s velkými prsy. Při každém poskoku si prsa automaticky podržíte, aby 'neposkakovala', při cvičení jógy máte zase v obrácených pozicích (například svíčka), pocit, že vás vlastní poprsí udusí. Osobně to znám velmi dobře, po třech dětech a téměř sedmi letech kojení mi aktuálně zůstala prsa o velikosti 70 F."



Běh není tabu

Běhání je jeden z nejoblíbenějších sportů dnešní doby, který je ale pro ženy s velkým poprsím tím prvním, který ze seznamu aktivit škrtají. Přitom to není nutné - jde především o výběr podprsenky.
"Ta by měla zmírnit, či úplně eliminovat bolest prsou a také by měla snížit namáhání citlivé vazivové tkáně prsou, což by mohlo vést až ke vzniku strií či povislých ňader. Vhodná sportovní podprsenka také může zabránit nechtěným oděrkám či otlakům a v neposlední řadě také poskytuje komfort při cvičení," radí Iva Bílková, čím začít.
A doporučuje také způsob, jak si běh předem neznechutit a nepřivodit si nepříjemné bolesti zpočátku: "Do běhání bych přecházela postupně - začít si rychlou chůzí, poté zařadit indiánský běh, tedy chůzi v kombinaci s během. A až poté by bylo vhodné přejít na 'regulérní' běhání."

V tréninku i s velkými prsy

Iva Bílková je v otázce sportů vhodných pro vyvinuté ženy především zastánkyní chůze. A obecně jakéhokoliv cvičení, které rovná páteř a koriguje postavení ramen do šíře, vzad a dolů:
"Vhodná je třeba jóga, pilates, ale také společenský tanec," dodává fyzioterapeutka a jako skvělou aktivitu, která odlehčí, kde to bude potřeba, doporučuje využít vodu. "Volila bych i plavání či cvičení ve vodě, jako je aqua aerobic. Vztlaková síla ve vodě totiž zmenšuje váhu a pohyb prsou."
Na tom se ostatně shoduje s australskými vědci, kteří poukazují také na správný výběr plavek se zabudovanou pevnou podprsenkou.
"U žen s velkým poprsím jsou ale problematičtější sporty s větší mírou poskoků či sporty kontaktní," říká Iva Bílková, co raději vynechat. "Je vhodné, aby žena nosila sportovní podprsenku, která stáhne prsa k hrudníku, a při doskocích, běhu nebo nárazu neumožní prsům pohyb, tedy tah a váhu na šíjové a hrudní svaly a měkké tkáně prsou."

Podprsenka pro spokojený pohyb

Protože vhodná podprsenka je naprosto zásadní součástí sportovní výbavy, vybírejte ji pečlivě.

"Sportovní modely mají široká ramínka a vysoký plný střih. Bradavky jsou vždy chráněné jemnou výztuží a šíře zapínání počítá se zátěží. Sportovní podprsenky jsou vyrobeny z funkčních materiálů pomáhajících odvádět pot od těla, často mají v oblasti hrudní kosti systém odvětrání, který brání nepříjemnému zapocení. Chrání záda, šetří ramena, a to nejdůležitější, rozloží váhu prsou do středu zad, a tím pomáhají ke správnému držení těla. Proto by také měly mít možnost křížení ramínek. Díky tomu mají prsa třeba i při běhání pevnou podporu a drží pevně u hrudníku," vysvětluje Helena Konarovská ze společnosti Le Chaton, která u nás patří k největším odborníkům na dámské prádlo.
Jak poznat tu správnou velikost, radí Iva Bílková: "Poznáte to tak, že si pod ramínka a spodní lem dáte dva prsty, a podprsenka by neměla škrtit. Neměla by omezovat v dýchání, pohybu, ale přitom by měla maximálně eliminovat pohyb prsou a zajišťovat jim potřebnou podporu."
A nezdráhejte se při výběru vyzkoušet podprsenku doslova v praxi. Poskočte si, ukloňte se - to vše pomůže zjistit, jak se v ní budete cítit při sportovních aktivitách.

Nehrbit se a neschovávat prsa

Bolesti zad a další potíže se ale mohou objevit, i když žena s velkými prsy pravidelně sportuje. Nejlepší prevencí je hlídat držení těla celý den. To bude mít ostatně i optický efekt:
"Každý člověk vypadá lépe, mladší a optimističtější, když stojí hezky rovně, a ne se svěšenými rameny a 'hrbem' na zádech," říká Jana Havrdová. Právě ženy s velmi vyvinutým poprsím mají podle ní sklon hrbit se a prsa schovávat. Zkracují se jim tak prsní svaly a přední hlava ramenního svalu, uvolňují se mezilopatkové svaly. "Proto je důležité tyto svaly posilovat a prsní a přední hlavu ramenního svalu protahovat," upozorňuje trenérka.
Iva Bílková pak přidává tipy na vhodné cviky jako nejlepší prevenci: "Určitě to jsou všechny ty, které posilují střed těla a aktivují hluboký stabilizační systém, který při dostatečném zpevnění napomáhá ke zlepšení celkového nastavení těla nejen v prostoru, ale i při pohybu," radí fyzioterapeutka. "Důležité je pracovat s přetěžovanými svaly i formou relaxace a protahováním například krčních svalů pro ovlivnění bolesti hlavy i samotného krku. U cvičení lze využít i různých cvičebních pomůcek v podobě overballu či cvičební gumy."
Pokud ženu ale přes to všechno trápí trvalé bolesti hlavy a šíje, měla by se poradit s lékařem. Ten totiž může doporučit operativní zmenšení prsou ze zdravotních důvodů, které je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza