Ženské pohlavní nemoci

Obavám z pohlavních nemocí se nevyhne nikdo, kdo žije sexuálním životem. Mylně se často domníváme, že se týkají jen promiskuitních jedinců. Jedinou stoprocentní ochranou před nimi je sexuální abstinence. Mít stálého věrného partnera také pomáhá v prevenci proti sexuálně přenosným chorobám. Další nejlepší ochranou je kondom, u kterého však může dojít k přenosu nákazy při nevhodné manipulaci s ním. Jaké jsou nejběžnější ženské pohlavní nemoci a co o nich možná nevíte?

Infekce HPV - pohlavní nemoci mohou způsobit rakovinu

Nakazit se tzv. lidským papilomavirem HPV je velmi snadné. HPV virů jsou bohužel stovky, a i když je možné se proti některým z nich očkovat, očkování zdaleka nefunguje na všechny typy. Některé z nich způsobují genitální bradavice, jiné rakovinu děložního hrdla. Nákaza je zákeřná, protože nevykazuje žádné příznaky. Muži jsou často bezpříznakovými přenašeči. Účinným nástrojem v boji proti tomuto typu rakoviny je prevence formou preventivní prohlídek u gynekologa. Ten pomocí stěru zjistí přítomnost HPV viru a doporučí vám vhodnou léčbu.

Chlamydie zasahují i oči a dýchací soustavu

Chlamydie patří také mezi pohlavní nemoci, které se neprojevují téměř žádnými příznaky. Přitom jí trpí asi 15 % sexuálně aktivních osob. Její následky však mohou být velmi vážné. Chlamydie mohou způsobit nejen neplodnost, nepříjemné jsou u žen záněty vaječníků, infekce dělohy a vejcovodů. U mužů způsobují zánět prostaty a infekci nadvarlat.
Chlamydie napadají i dýchací soustavu, příznaky připomínají nachlazení, chřipku nebo angínu, ale nákaza může vést až ke složitému zápalu plic. Nebezpečné je nakažení novorozenců od matky při porodu - vedle dýchací soustavy hrozí také rozšíření nákazy do očí, kde připomíná zánět spojivek. Chlamydie lze snadno léčit antibiotiky, velké množství pacientů však o své nemoci neví. Pokud testy infekci potvrdí, je nutné léčit oba partnery.

yfilis - když pohlavní nemoci poškozují nervové tkáně

Průběh této pohlavní nemoci pokrývá několik fází - prvním příznakem je nebolestivý vřed nejčastěji na genitáliích. Později dochází ke zduření mízních uzlin a šíření infekce mízními uzlinami do celého těla. V další fázi se objevuje ohraničená červená vyrážkadoprovázená zvýšenou teplotou, bolestí v krku a kloubech, úbytkem váhy. Během přibližně dvou let příznaky vymizí a následuje dlouhé období nemoci bez příznaků, které však ukončí příznaky definitivní - obrna, demence, porucha řeči, rozsáhlé poškození orgánů, kloubů a další.
Při včasném odhalení se jako i další pohlavní nemoci léčí antibiotiky. Na syfilis se testují všechny těhotné ženy, protože neodhalená nemoc způsobuje vážné poškození plodu s dopadem na jeho vývoj. Tyto děti jsou mimo jiné ohroženy slepotou a hluchotou, deformací kostí a paralýzou.
Syfilis podléhá hlášení a kdo by ji vědomě šířil, dopouští se trestného činu.

Kapavka vede k zánětům, potratům a neplodnosti

Kapavka se řadí mezi velmi nakažlivé pohlavní nemoci a projevuje se nejčastěji hnisavým výtokem pohlavních a močových orgánů. Až u poloviny žen však probíhá bez příznaků a ty ji často šíří dál. Záněty dělohy a vejcovodů mohou opět vést až k neplodnosti.
Tato nemoc je velmi nebezpečná v těhotenství, nakažené dítě může oslepnout. Dochází také k infekci plodové vody a jejímu předčasnému odtoku.

Genitální opar herpes je příbuzný oparům na rtu

Další z vysoce nakažlivých pohlavních nemocí je světově nejrozšířenější. Způsobuje svědění a pálení v oblasti genitálií a při močení. Vzniklé bolestivé puchýřky se šíří i na vnitřní stranu stehen. Příznaky se mohou opakovaně vracet. Léčba aktivních příznaků probíhá antivirotiky. Nemoc však v těle přetrvává a léčí se i v období bez příznaků, kdy je nutné podporovat oslabenou imunitu.
K léčbě se využívá i akupunktura, psychosomatika, bylinky a homeopatika. I při včasném odhalení není možné zabránit tomu, aby se virus opakovaně v budoucnu neprojevoval.

AIDS - počet nakažených virem HIV neklesá

I když AIDS nepatří mezi nejčetnější pohlavní nemoci, je nejzávažnější kvůli následkům nemoci. Bohužel se ukazuje, že z ní nemáme dostatečný respekt a počet nakažených virem HIV, který způsobuje AIDS příliš neklesá. Každým rokem se v České republice nakazí přibližně 250 osob, a i když většinu tvoří homosexuální muži, mezi nakaženými bývá kolem 15 % žen. Vzhledem k testování těhotných žen na HIV byly v roce 2018 odhaleny i tři nové případy těhotných žen postižených HIV.
Právě včasné testování může pomoci snížit šíření nemoci - každý 5. člověk, odhadem asi 700 lidí, o svém nakažení totiž neví. První příznaky připomínají chřipku nebo mononukleózu - horečka, zvětšené mízní uzliny na více místech na těle, noční pocení a zánět hltanu.
Méně častým příznakem je vyrážka, která se krátkodobě objeví a zase zmizí a může se opakovat. Po cca dvou týdnech dochází k vymizení příznaků a další fáze je bezpříznaková. Zároveň však dochází k nezvratnému poškození imunity nemocného, které může trvat několik let. Platí, že i když zatím neexistuje lék na HIV/AIDS, při včasném odhalení nemoci je možné za pomoci podpůrných prostředků žít mnoho let plnohodnotně dál. Pokud máte pochybnosti, nechte se testovat třeba i anonymně.

Další ženské pohlavní nemoci

Mezi pohlavně přenosné nemoci patří i žloutenka typu B - nejčastěji se přenáší právě pohlavním stykem. Hepatitida B je stokrát nakažlivější než AIDS. V případě, že se včas neléčí, způsobuje nevratné poškození jater. Proti tomuto typu žloutenky je možné se očkovat.
Kvasinková infekce neboli kandidóza se také řadí mezi pohlavní nemoci, kterou si partneři často předávají mezi sebou a je nutné ji léčit u obou současně. Pokud se svědění a pálení vinou kvasinek opakovaně vrací, stojí za úvahu vyzkoušet protikvasinkovou dietu bez cukru a bílé mouky.
Další ženské pohlavní nemoci jsou například trichomoniáza, virová kondylomata či veš muňka (filcky). Obecně platí, že ženy mají řešit potíže v genitální oblasti se svým gynekologem, muži s urologem, dermatologem nebo ve specializované venerologické ambulanci. Vždy je potřeba o potížích informovat svého sexuálního partnera, případně všechny sexuální partnery.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza