Jak učinit partnera výjimečného?

Jedním z pilířů, na kterých stojí kvalitní vztah, je to, že se jeden vedle druhého cítíte výjimeční. Každý člověk chce být v něčem jedinečný a unikátní, a právě náš partner, ten, co si nás vybral, abychom s ním strávili celý život, nám tento pocit může dát. Vlastně nám ho dát musí, pokud chceme, aby náš vztah vydržel. A vy ho musíte dát jemu.

Na co vztah?

Na co vlastně být ve vztahu? Moderní ženy se zvládnou uživit samy, zvládají samy výchovu a v podstatě v mnohých životních ohledech muže nepotřebují. Někdy může být tendence toto dávat partnerovi najevo. Někdy může být míra naší samostatnosti tak vysoká, že se partner může cítit, jakože ho vůbec nepotřebujeme. A to je kámen úrazu. Muži potřebují být potřební. A my jim ten pocit musíme dát.

Potřeba pramení z uznání

Možná partnera nepotřebujeme jako posilu pro rodinný rozpočet, ale nepochybně jsou tu věci, které pro nás dělá, a ve kterých je pro nás jedinečný. Například se mu můžeme se vším svěřit a nikdy nás neodsoudí. Možná nám vždy pomůže, když to potřebujeme. Anebo pro nás dělá množství jiných věcí. Za tyto zdánlivé drobnosti bychom ho měly oceňovat.


Měly bychom mu připomínat, jak moc toho pro nás dělá, když nás vyslechne. Měly bychom mu dát najevo uznání vždy, když udělá něco, co nás pohladí na duši.

Jsem pro někoho důležitý

Pokud se partner necítí oceňovaný, může se cítit zbytečný. Muž potřebuje vědět, že svoji ženu umí uspokojit, nejen v posteli. Pokud tento pocit má, vnímá silněji svoji hodnotu jako muž. Pokud ho nemá, může mít větší tendence hledat místa, kde mu tento pocit dopřejí.
Jeden příklad za všechny - představte si, že máte zaměstnání, kde celý den jen sedíte a nemáte co na práci. Jste totiž zaměstnanec navíc. Koukáte do počítače, čekáte, až se na vás někdo obrátí s nějakým úkolem a šíleně se nudíte. Možná vás to nějakou chvíli bude bavit, ale co když takto bude váš pracovní den vypadat třeba rok nebo dva? Pořád by vás to bavilo?

Skvělý jako na začátku

Na začátku vztahu na partnerovi vidíte vše jen úžasné. Ano, máte růžové brýle, ale i přesto zaměřujete pozornost především na přednosti. Postupem času se tato pozornost obrací na nedostatky. Nejen že pro nás je to frustrující, protože vidíme vše, co není podle našich představ, ale i partnera takto nálepkujeme jako "nedostačujícího". Místo abychom se zaměřily na přednosti, kvůli kterým jsme se zamilovaly na prvním místě, vidíme vše, co je špatně. Ubíráme tímto přístupem energii celému našemu vztahu.

Vděčnosti

Nejlepší je přistupovat ke vztahu s vděčností. Oceňovat, co pro vás partner dělá, vnímat jeho kvality. Třeba i vděčnosti zapisovat. Kam směřujete pozornost, tam to roste. A pokud budete směřovat pozornost na partnerovi přednosti, budou to právě ty, co vám bude projevovat. Ukazujte mu, co vše se vám líbí. Pokud se však zaměříte na nedostatky, nikdy vám žádný vztah a žádný partner nebude dost dobrý. Jako vždy je to vaše volba.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza