Láska vs. nenávist

Žijete s partnerem, se kterým jste na jednu stranu šťastni a na druhou stranu si čas od času říkáte, že už s ním nechcete být? Střídají se u vás pocity lásky s pocitem nenávisti? Pokud dochází k takovým situacím jen ojediněle, je to zcela normální. Láska je velmi komplikovaný cit a patří k ní i ta pozitivní i ta negativní stránka věci. Žádný vztah totiž není jen růžový. V každém vztahu se někdy zatáhne a je jen na vás samotných, jak dlouho zataženo necháte a jak moc budete toužit opět po sluníčku. V jakých případech jsou takovéto partnerské výkyvy považovány za "zdravé" a v jakém případě už se jedná o situaci, kterou byste měli začít řešit?


Začátek vztahu je plný lásky

Na začátku každého vztahu je to většinou stejné. Lidé spolu chodí z čisté lásky, milují se, nemohou jeden bez druhého být, vodí se za ruce, líbají na veřejnosti, plánují společný život, rodinu, atd. Prostě vypadají, jako ideální pár. Jenže každý partnerský vztah prochází určitými změnami a je jen na partnerech samotných, jak se s těmito životními nástrahami dokážou vyrovnat.

Partnerské hádky nejsou na škodu

V každém vztahu dojde někdy k partnerské hádce. Pokud po hádce dojde k pročištění vztahu a opět se po ní s partnerem vracíte k normálnímu životu, pak se nic neděje. Takováto chvilková nenávist k partnerovi není na závadu. Oba totiž víte, že se chvíli po k sobě zase vrátíte a budete chtít pokračovat ve vašem společném soužití. Po zklidnění této vypjaté atmosféry dojde i ke zklidnění vašich emocí a váš vztah bude pokračovat v již zaběhnutých kolejích.

Když averze k partnerovi sílí

Horší situace nastává v případě, kdy začínáte mít na partnera / partnerku "alergii" v tom pravém slova smyslu. K takovým situacím dochází většinou po nahromadění negativních emocí k partnerovi.
Pokud dospějete k názoru, že nemáte potřebu udobřit se s partnerem po hádce, nemáte potřebu vyhledávat jeho společnost, komunikovat s ním, přiblížit se k němu, ani se s ním pomilovat, nastává stav, který signalizuje vážné partnerské problémy. Většinou se jedná o dlouholeté problémy, které se ve vás kupily a najednou dozrály a vyvřely na povrch.

Co může být příčinou nenávisti k partnerovi, se kterým už léta žijete?

Ne vždy musí nenávist k partnerovi vyvolat nějaký závažný důvod, jako je například partnerská nevěra, hádky kvůli dětem, vzájemné pomluvy, atd. Někdy se může jednat jen o skryté maličkosti, které se ve vás během života kumulují. Jedním z důvodů averze k vašemu partnerovi mohou být například přehnaná očekávání na váš vztah. Ta většinou pramení z toho, že jste si partnera příliš idealizovali či ho srovnáváte s někým jiným a nedokážete se smířit se skutečností, že není takový / taková, jakého ho / jakou ji chceme mít. Přehnaná očekávání na partnera ve vás pak vzbuzují pocit nespokojenosti ve vztahu a to má za následek, že v takovém soužití nebudete nikdy šťastni. Přejde-li totiž láska v nenávist, ztratíte k partnerovi úctu a to je velký kámen úrazu.
Dalším problémem, který může nenávist k partnerovi / partnerce prohloubit je to, že spolu netrávíte vůbec žádný společný čas. Řešíte jen běžné starosti kolem dětí, práce, maximálně chodu domácnosti, ale už si na sebe nenajdete žádný čas, kdy byste si spolu hezky promluvili i o něčem jiném, sedli si spolu k televizi, dali si skleničku vína či spolu někam vyrazili do společnosti. Pokud je váš život omezen pouze na pozdrav a prohození dvou tří zdvořilostních vět, vaše pocity jsou pochopitelné. Žijete-li ve vztahu, kdy je jeden z partnerů workoholik a tráví v práci veškerý volný čas, pak se není čemu divit. Ženy se pak právem cítí osamocené. Zároveň už se necítí jako partnerky, které se snaží být skvělou manželkou, vzornou matkou a atraktivní partnerkou, nýbrž jako služky, jejichž jediným cílem je zabezpečit chod domácnosti. Chybí jim něžnosti, které jsou s láskou spojené - pohlazení, objetí, chycení za ruku, polibek na dobrou noc a notná dávka komunikace. I muži se mohou cítit právem odstrčeni, pokud jsou oni tím, kdo o partnerský vztah pečuje a nedostává se mu za to odměny.
Pátráte pak po tom, proč tomu tak je, zda dotyčný opravdu nemůže svůj volný čas věnovat vám nebo prostě jen nechce? Ptáte se sami sebe, kam se vaše láska vytratila? Tápete nad tím, co máte udělat? Jak takovou situaci vyřešit?
Pokud se ve vás tyto negativní pocity hromadí, časem zjistíte, že vaše nenávist vůči partnerovi neustále narůstá. Rázem zapomenete na všechny příjemné společné zážitky a vidíte jen to negativní, co se mezi vámi za poslední dobu událo. Osočujete se, pro peprné oslovení nemusíte chodit daleko, máte pocit, že vám život proplouvá pod rukama, a že je na čase začít tuto situaci řešit.

Opakem lásky není nenávist, nýbrž lhostejnost

Uvědomte si, že opakem pravé lásky však není nenávist, nýbrž lhostejnost. Pokud se do takové situace dostanete, už nevidíte ani to pěkné, ani to špatné, co jste společně prožili. K partnerovi v podstatě nechováte žádné city, je vám jedno co dělá, s kým to dělá, kde je, kdy přijde, atd. V takovém vztahu je pak velmi těžké zůstat a je zapotřebí zvážit případný rozvod nebo rozchod partnerů.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza