Vztahové struktury

Napadlo vás někdy, od čeho se odvozuje slovo vztah? Od slova "vztahovat si". Mě to nikdy nenapadlo. Až jsem navštívila seminář, který se věnoval Freudovi a jeho psychoanalýze. Velká část psychoanalýzy se věnuje i tomu, jak se člověk chová a projevuje ve vztahu. A tam jsem na to tehdy přišla: Vztah je vlastně o tom, jak si interpretujeme události v něm a jak si je vztahujeme k vlastní hodnotě.

Vztahové struktury

Abyste tomu dobře porozuměla, tak každý člověk se učí navazovat vztahy stejně, jako se učí cokoli jiného - třeba čistit zuby. A stejně jako čištění zubů, se to učí od rodičů. Dítě si bohužel není schopné interpretovat události ve svém životě racionálně. Vždy si tyto události interpretuje emočně a ve vztahu k sobě samému.
Ve vývojové fázi dítěte je několik období. Bohužel žádný rodič není dokonalý a je tedy velmi pravděpodobné, že v určitých fázích našeho vývoje rodiče chybují. Podle toho jak moc a v jaké fázi chybují, se vyvíjí naše vztahové struktury - způsob, jakým budeme jako dospělí prožívat vztahy a taky způsob, jakým se naučíme "poznat lásku".


Dva příklady z praxe

Uvedu vám příklad z praxe. Například holčička, jejíž tatínek zahýbal a byl agresivní a maminka se snažila vším možným udržet tatínka doma. Víc se starala, zapomínala na sebe a stále více otvírala tatínkovi v jejich vztahu hranice (podváděj si, ale hlavně se vrať domů). Pro tuto holčičku to byl signál, že láska muže k ženě vypadá tak, že muž bude podvádět a žena musí udělat vše proto, aby ho udržela doma. Taková holčička, až vyroste, se bude zamilovávat právě do takových mužů a sama se bude velmi trápit, protože přesně to dělala její maminka. Takhle se holčička naučila lásku a přesně takovou lásku bude tedy přitahovat.
Druhým příkladem je to, že rodič chybuje v určité vývojové fázi dítěte. Například miminko potřebuje neustálou péči, bezpodmínečnou. Potřebuje, aby tam pro něj matka neustále byla a přišla, když zabrečí. Není samostatné a vyžaduje péči. Pokud matka významně chybuje v tomto období (nechá dítě hodně plakat, nebo se vůbec nestará), pak z dítěte vyroste člověk, který si bude tvořit závislostní vztahy. Tím, že toto období neprošlo vývojem dobře, bude mít člověk ve svém životě neustálou tendenci dosytit to, co mu chybí. Bude od partnera vyžadovat neustálou pozornost, pomoc, obrovskou péči, ale stále nebude spokojené.

Vztahové vzorce nelze naplnit v dospělosti

Ten trik je v tom, že chyby v našem vývoji nezacelíme. Je pouze třeba si je uvědomovat a emočně zpracovávat zátěž, kterou přináší. Například ono neopečovávané dítě se musí naučit, kde je zdravá hranice mezi pomocí a závislost na druhém a musí se naučit pracovat s emocemi, které přichází, když partner odmítne pomoci. Změnit vnímání vztahu jako takového je obdobné. Až na to, že zde to souvisí už i s posilováním vnímání vlastní hodnoty a v uvědomění si toho, co so v životě děje.
A přesně takto se tvoří vztahy. Přesně na tomto principu se zamilováváme a vybíráme si partnery. A ano, přesně tohle je způsob, jakým učíme lásku i naše děti. Pochopení své vlastní vztahové struktury je nesmírně důležité pro to, abyste mohla žít vztah podle svých představ. Většinou jsou to podvědomé procesy, které běží v podvědomí a které spouští chemické reakce v mozku - jako například pocit zamilovanosti.

Neexistuje ideální vztahová struktura

Možná vás napadlo, že může existovat něco jako ideální vztahová struktura. Člověk bez chyb ve vývoji s perfektní rodinou. Bohužel takto to nefunguje. Každý z nás má někde ve svém vývoji chybu. Každý viděl ve vztahu svých rodičů něco, co mu pravděpodobně nevyhovuje a co ho bude štvát na budoucích partnerech. Pokud se vztahovými strukturami budete pracovat a odbourávat tu největší zátěž, dostanete se do stádia, kde budete spokojená, ale neznamená to, že vaše vztahy a vy sama budete dokonalá. Znamená to jen to, že se už jen nebudete trápit.
Nic jako dokonalý vztah neexistuje. Existují pouze dva lidi, jejichž vztahové struktury do sebe zapadly, a kde tyto vztahové struktury nejsou destruktivní pro oba dva. Takto může z hlediska Freuda a psychologie vypadat šťastný a naplněný vztah.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza