Když jste v sobeckém vztahu

Nic nedělá vztah více nevyváženým než sobecké chování. My všichni můžeme být nebo budeme sobečtí v určitém okamžiku, zvláště pokud chceme něco špatného.
Nicméně, pokud je ve vašem vztahu přítomné sobectví opakovaně, je čas na to, abyste tomu začali věnovat pozornost a učinili rozhodnutí. Musí existovat stav rovnováhy, který zajistí harmonii v našich láskyplných vztazích.

Dr. Srini Pillay, autor publikace o mýtech naší mysli, napsal článek pro psychologii Dnes, ve kterém uvádí:
"Sobecký partneři často v sobě ukrývají něco, za co se stejně stydí. Ovládají jeden druhého, protože se bojí, že jejich hanba bude odhalena. Tyto silné pocity musí ukrývat celou dobu, zatímco udržují svou lásku, protože jim to dodává pocit, že se kloužou na ledě."



Existuje okamžik, kdy je třeba zeptat se sebe samých: "Je tohle sebeláska nebo čisté sobectví, které řídí tento vztah?"
Uvádíme 4 znaky toho, že jste v sobeckém vztahu.

1. Váš partner je neustále neodbytný a zatěžuje vás

Existuje rozdíl mezi někým, kdo vás tlačí a táhne, abyste dosáhli svých cílů s osobností roztleskávače a tím, kdo vám dává pocítit, že jste bezcenná. Sobecký člověk nikdy nevezme vaše potřeby v úvahu.
Udělá všechno proto, abyste se cítili bezcenní tak, že to bude vždy jen o něm.
Zaměřte se jen na to, co takový člověk dosáhne. Pokud se ocitnete v situaci, že vždy jen dáváte a nikdy nedostáváte, je to důkaz nerovnováhy v sobeckém vztahu.
Psycholog Daniel Goleman, autor knihy Emoční inteligence, píše:
"Sebe-zaujetí ve všech svých podobách zabíjí empatii, není to soucit. Když se zaměřujeme sami na sebe, náš svět nás stáhne do našich problémů a obav.
Ale když se zaměříme na ostatní, náš svět se rozšíří. Naše vlastní problémy se hromadí na okraji naší mysli a zdají se být menší a my zvýšíme naši kapacitu pro spojitost - nebo pro soucitné akce."
Vztah, který je jednostranný, nemůže vzkvétat.

2. Váš partner je přesvědčen, že to, co dělá, je mnohem důležitější

Sobečtí lidé neplýtvají svou sílou pro potřeby jiných, a dokonce i v případě, že mají celoživotního partnera.
Chtějí, co chtějí a věří, že mají na to první právo. Existuje rozdíl mezi sebeláskou a sobectvím. Takové chování je formou zrady.
Pokud se nechcete postavit za to, co chce váš partner, necítíte potřebu ani touhu postavit se za to, co si přejete i vy. Musíte prokázat svou hodnotu a lásku s cílem bojovat se sobeckým chováním ve vztahu.
Sobecké chování, které je opakovaně přítomné, je emocionálně vyčerpávající a toxické. Je to nezdravé. Nakonec z vašeho vztahu zmizí jakýkoliv respekt.
"Sobectví ničí duši člověka. Pro lidské vztahy je sobectví zánik." - David Mitchell

3. Váš partner je soutěživý a nejistý

Existuje ještě něco víc, co ničí vztah, a to je zelenooké monstrum zvané žárlivost. Osoba, která se vždy snaží oklamat nebo být lepší než ten druhý, je nejistou s těžkým stupněm sobectví.
Pokud vám váš partner něco závidí, je to proto, že máte něco, co nemá a on o tom ví. Ve zdravém vztahu oba partneři rostou tím, že si navzájem dávají to nejlepší ze sebe.
"Žárlivost je nemoc, láska je zdravý stav. Nezralá mysl často dělá chyby nebo se předpokládá, že čím je větší láska, tím větší je žárlivost. - ve skutečnosti jsou téměř neslučitelné. Jediná emoce těžko nechává prostor pro druhých." - Robert A. Heinlein

4. Váš partner se nemusí omlouvat

Pokud váš partner nemůže říci slova "je mi to líto", když udělá něco urážlivé nebo zraňující, je to znamení, že by neměl trpět narcistickou poruchou.
Morální hodnoty v této psychické poruše neexistují. Narcisové neznají zášť ani křivdu. Je to všechno o nich.
Vy nejste natolik důležití, že byste jim zabránili vidět jejich vlastní chyby. Jedna sobecká duše ve vztahu snižuje schopnost plně milovat s radostí.
Pokud vašeho partnera pohání egoistická povaha, že nikdy nic nelituje, máte sobeckou duši ve vaší přítomnosti.
Žádný vztah není dokonalý, ale když v něm není ohled, respekt nebo důvěra, může se stát zneužívajícím partnerstvím. Jste jediný, kdo může identifikovat, zda malé sobectví je dobré nebo jestli to hraničí s narcizmem.
Sebeláska a pocit vlastní hodnoty existují v láskyplných a zdravých vztazích.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza