Jak rozeznat příznaky těhotenství od PMS

Všímejte si toho, zda máte křeče.Křeče se mohou objevovat jak při uhnízdění vajíčka, tak jako příznak PMS. Pokud jste otěhotněla, bude vás bolet v podbřišku kvůli tomu, že se vajíčko uchytí v děloze. Pokud trpíte PMS, jde o bolesti způsobené svalovými kontrakcemi, které předcházejí menstruaci.
  • V případě uhnízdění vajíčka: tyto bolesti jsou krátké - trvají vždy jen 5 minut a za dva dny přejdou. Většinou jde o velmi mírné bolesti.
  • Premenstruační syndrom: křeče spojené s PMS trvají déle a vytratí se až s příchodem menstruace. Tyto bolesti se roztahují od pánve směrem k bedrům.




Zjistěte, zda krvácíte. Krvácení je také příznakem, který se může objevit jak při PMS, tak při uhnízdění vajíčka. Pokud jste ovšem otěhotněla, krvácení se dostaví mezi 6. a 12. dnem po ovulaci, zatímco krvácení spojené s PMS se objeví až těsně před menstruací.

  • Krvácení spojené s uhnízděním vajíčka: toto krvácení je velmi lehké a někdy ho doprovázejí bolesti břicha. Krev může být narůžovělá, ale i hnědá a nejde o silný výtok (jako v případě menstruace). Krvácení většinou netrvá déle, než 1-3 dny.
  • Krvácení spojené s PMS: pokud krvácíte déle než dva dny, musíte použít více než jednu vložku za den a krev je červená, jde o menstruaci.


3
Zjistěte, zda máte citlivá prsa. Při uhnízdění vajíčka, ale i při PMS můžete mít oteklá a citlivá prsa, kvůli hormonálním změnám. Délka trvání tohoto příznaku vám pomůže zjistit, zda se jedná o PMS, nebo o rané těhotenství.
  • Bolesti prsou spojené s uhnízděním vajíčka: prsa jsou citlivá, protože se změní hladina hormonů v těle. Tyto pocity se většinou objeví 1-2 týdny po otěhotnění a nezřídka se s nimi ženy potýkají v průběhu celého těhotenství.
  • Bolesti prsou spojené s PMS: bolesti prsou jsou také příznakem PMS, ale v tomto případě většinou odezní, jakmile dostanete menstruaci.
4
Sledujte svoji tělesnou teplotu během ovulace a následující dny. Menstruační cyklus ovlivňuje vaši tělesnou teplotu, takže díky tomu můžete zjistit, zda trpíte PMS, nebo zda jste těhotná.
  • Rané těhotenství: pokud máte zvýšenou teplotu 18 za sebou jdoucích dnů, pravděpodobně jste těhotná. Nejprve ale musíte zjistit, jaká je vaše běžná tělesná teplota. Jeden celý měsíc si měřte teplotu a zjistěte, jakou teplotu máte za normálních okolností.
  • PMS: tělesná teplota se zvýší pouze při ovulaci. Po ovulaci se vrátí zase do normálu, takže podle toho můžete poznat, že trpíte PMS.
1
Veďte si záznamy o své menstruaci. Zpožděná menstruace je známkou těhotenství. Pokud máte například cyklus dlouhý 28 dnů a menstruace se vám opozdí o dva týdny, s největší pravděpodobností budete těhotná. Pokud ovšem nemáte pravidelný cyklus, není to tak jednoduché - je možné, že se vám menstruace jednoduše zpozdila.
2
Všímejte si toho, zda trpíte ranní nevolností. 90% těhotných žen trpí v těhotenství ranními nevolnostmi. Pokud je vám špatně od žaludku a máte pocit, že budete zvracet, pravděpodobně jste těhotná.
  • Ranní nevolnosti se začínají objevovat 2-8 týdnů po početí. Jsou důsledkem narušené hladiny hormonů.
  • Menstruace vám ranní nevolnosti nezpůsobí, jde o příznak, který se vyskytuje pouze v těhotenství.
3
Všímejte si toho, jak často chodíte močit. Na začátku těhotenství budete pravděpodobně chodit častěji močit, protože se změní objem krve v těle, takže budete mít větší žízeň a budete chodit na toaletu častěji.
  • Zvětšená děloha tlačí na močový měchýř, takže budete muset chodit močit častěji.
4
Všímejte si barvy dvorce bradavek. Pokud otěhotníte, po několika dnech vám začne tmavnout dvorec bradavky. Je to proto, že vám v těle vzroste hladina estrogenu. Tento příznak se objevuje pouze u těhotných žen.
5
Všímejte si toho, zda máte najednou averzi vůči některým potravinám. Po otěhotnění se změní hladiny hormonů a často se stává, že ženy přestanou mít rády svá oblíbená jídla a začnou mít chuť na úplně jiné potraviny. Tento příznak se objevuje většinou po týdnu od početí.
6
Všímejte si také citlivosti na pachy. Těhotné ženy jsou často velmi citlivé na pachy a to i na ty, kterých si dříve nevšímaly, nebo jim nevadily. Jde opět o důsledek hormonálních změn.
1
Všímejte si toho, na jaké potraviny máte chuť. Během PMS budete mít pravděpodobně chuť na sladká, nebo slaná jídla. U raného těhotenství se stává naopak to, že vám některá jídla přestanou chutnat - u PMS máte pouze větší chuť na svá oblíbená jídla.
2
Všímejte si změn nálad. Změny nálad jsou častým příznakem PMS. Je možné, že zažijete návaly vzteku, smutku a podrážděnosti.
3
Všímejte si špinění. Pokud máte PMS, pravděpodobně budete také trochu špinit, což znamená, že brzy přijde menstruace. Po začátku špinění se menstruace většinou dostaví během několika dnů. Barva krve bývá jasně červená, nebo tmavě červená.
4
Udělejte si domácí těhotenský test, abyste měla jistotu. Nejúčinnější metodou, jak zjistit, zda jste těhotná, nebo pouze trpíte PMS, je udělat si těhotenský test. Koupíte ho v každé lékárně.
  • Nejlepší je udělat si test hned ráno po probuzení, kdy je moč koncentrovanější a hladina hormonu hCG je vyšší. V prvních měsících těhotenství je hladina tohoto hormonu vyšší, než za běžných okolností.
  • Může se stát, že vám test poskytne falešný negativní výsledek. Pro jistotu tedy týden počkejte a udělejte si test znovu.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza