Zavedení tampónu

1
Kup si tampony. Jak sis už jistě všimla v drogerii, vyrábí se jich mnoho typů, značek a velikostí. Tyto rady ti pomohou do začátku:
  • Vyber si tampony s aplikátorem. Existují dva nejběžnější typy menstruačních tamponů - jednoduché, a s aplikátorem, nebo plastovou trubičkou, která ti pomůže zavést tampon do pochvy. Pomoc aplikátoru při začátcích s tampony určitě oceníš, takže sáhni právě po nich (v ČR je nejrozšířenějším výrobcem tamponů s aplikátory firma Tampax, najdeš je ale i u jiných značek).
  • Zvol správnou sílu absorpce. Absorpce jednoduše značí, kolik absorpční bavlny je v tamponu, a může být ve škále od velmi lehké, po extra. Většina žen používá tampony s vysokou absorpcí první až druhý den menstruace, kdy je krvácení nejsilnější, a postupně na síle absorpce ubírá, jak krvácení slábne. Pokud se bojíš bolesti, sáhni nejprve po tamponech s absorpcí "light". Budeš je muset vyměňovat častěji, ale jsou úzké a pohodlné.


2
Umyj si ruce. Možná ti bude připadat zvláštní, mýt si ruce před tím, než jdeš na WC, ale je to nezbytné. Aplikátory tamponů jsou sterilní, a čisté ruce zabrání tomu, aby se na ně dostaly bakterie a plísně, které mohou způsobovat infekce.
  • Pokud ti tampon upadne na zem, vyhoď ho. Ušetřit pár korun, a riskovat bolestivou a zdlouhavou vaginální infekci, za to nestojí.

Posaď se na záchodovou mísu. Roztáhni od sebe kolena, na větří šířku, než normálně, takže máš co nejlepší přístup, a dobře si mezi nohy vidíš.
  • Tampon je možné zavést i ve stoje, když jednu nohu zvedneš výše na podložku, třeba záchodové prkénko. vyzkoušej, která pozice je ti příjemnější. Většina žen dává přednost sezení na toaletě, které zabrání náhodnému ušpinění oblečení menstruační krví.

2
Najdi svůj poševní vchod. U tamponových začátečnic to bývá nejčastější, a nejvíc frustrující moment. Jakmile na to ale přijdeš, už nikdy to nezapomeneš. Tady je pár tipů, jak proces usnadnit:
  • Měj přehled o své anatomii. Mezi nohama jsou tři otvory: močová trubice (kudy odchází z těla moč), pak uprostřed pochva, a naposledy vzadu konečník. Pokud víš, kde je ústí močové trubice, hledej cca 2,5 cm od něj, směrem ke konečníku.
  • Nech se vést krví. Zní to možná morbidně, ale pomůže ti to, pokud tápeš. Namočeným ubrouskem nebo kouskem toaletního papíru otři veškerou menstruační krev, směrem zepředu dozadu (nebo skoč do sprchy, a intimní oblast řádně umyj. Až bude všechno čisté, přilož mezi nohy čtvereček suchého toaletního papíru, abys viděla, odkud přesně krev vytéká.
  • Požádej o pomoc. Pokud si opravdu nevíš rady, neboj se, a požádej zkušenější příbuznou - třeba maminku, starší sestru, babičku, tetu, nebo sestřenici - záleží na tom, komu nejvíce důvěřuješ - aby ti napoprvé pomohla. Snaž se nestydět, mysli na to, že každá žena kdysi byla na tvém místě. O pomoc můžeš požádat i doktora nebo zdravotní sestřičku.
Správným způsobem tampon uchop. Vezmi aplikátor mezi palec a prostředník v místě, kde se menší trubička stýká s větší. Ukazovák polož na konec trubičky, ze kterého čouhá šňůrka.

Horní, širší konec aplikátoru, začni zvolna zasouvat do pochvy. Miř směrem k zádům, a zasuň aplikátor několik centimetrů hluboko, až se prsty dotkneš své pokožky. Neboj se, že se ušpiníš, menstruační krev je totiž poměrně čistá, pokud se jedná o bakterie, a navíc si vždycky můžeš umýt ruce.

Zatlač ukazovákem tenčí trubičku do větší. Měla bys cítit, jak se tampon ve tvém těle posunul hlouběji. Přestaň ve chvíli, kdy ukazovákem narazíš na okraj silnější části aplikátoru.

Vytáhni aplikátor. Jemně a opatrně ho vysuň z pochvy. Neměj obavy, pokud jsi vše udělala správně, tampon spolu s aplikátorem ven nevytáhneš. Zabal prázdný aplikátor do jeho obalu nebo do kousku toaletního papíru, a vyhoď ho do koše.
  • Nikdy aplikátor nesplachuj do záchodu! - může vážně poškodit potrubí.


Neměla bys cítit žádné nepohodlí, tampon bys neměla v těle vnímat vůbec.Jestliže při chůzi nebo při sedání pociťuješ bolest, něco není v pořádku - většinou tampon není zaveden dost hluboko v pochvě. Vytáhni ho, a použij nový

WIKIHOW:CREATIVE-COMMONS. wikiHow [online]. [cit. 16.5.2015]. Dostupný na WWW: http://cs.wikihow.com/Jak-pou%C5%BE%C3%ADt-menstrua%C4%8Dn%C3%AD-tampon-%28pro-d%C3%ADvky%29.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza