Sterilizace

Sterilizace je definována jako postup, který nevratně brání možnosti otěhotnění (ale zachovává normální funkci pohlavních žláz). Právě touto nevratností a trvalostí se liší od antikoncepce v běžném slova smyslu (i když někdy je nazývána "trvalou antikoncepcí"). Je sice pravda, že moderní metody asistované reprodukce (oplodnění in vitro, tedy "ve zkumavce") tuto nevratnost do značné míry zrelativizovaly (zvláště u ženské sterilizace), ale s takto komplikovanými postupy by se nemělo počítat předem.


Provádění sterilizace je nově upraveno zák. č. 373/2011 Sb. Sterilizaci lze provést na přání každé ženě a každému muži, pokud jsou starší než 21 let. Jediné pravidlo je, že po podání žádosti musí být zájemce o sterilizaci poučen a mezi tímto poučením a následným provedením výkonu musí uplynout nejméně 14 dní.
U ženy se sterilizace provádí buď přerušením vejcovodů pomocí laparoskopie, nebo zavedením spirály do ústí vejcovodů do dělohy. U muže provádí sterilizaci urolog přerušením chámovodů.
Sterilizace nemá žádné nepříznivé zdravotní následky, nemá však ani žádné příznivé zdravotní následky. V ČR bylo dlouhá léta její provádění omezeno velmi přísnou (a už v době svého vzniku zastaralou) směrnicí MZ ČSR č.1/1971. Z tohoto pohledu je dobře, že dnešní právní úprava umožňuje sterilizaci na žádost každému. Na druhou stranu tento zákon přichází až v době, kdy je k dispozici metoda dlouhodobé antikoncepce s podobnou spolehlivostí, kterou však lze v případě změny životní situace kdykoli ukončit.
Sterilizace představuje velmi spolehlivou metodu ochrany před otěhotněním, nikoli však stoprocentní. Za rok otěhotní asi 0,5 % žen ze všech žen po sterilizaci s pravidelným pohlavním stykem.
Sterilizace na žádost není hrazena ze všeobecného zdravotního pojištění, musí ji uhradit žena nebo muž sami. Zdravotní indikace k provedení sterilizace nejsou nyní nikde definovány, pokud by žena sama nebo její lékař měli dojem, že existuje zdravotní důvod k sterilizaci, kterou by tedy měla hradit zdravotní pojišťovna, je nutné před provedením výkonu případ s příslušnou pojišťovnou individuálně konzultovat.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza