Přerušovaná soulož

Přerušovaný styk (coitus interruptus) spočívá v tom, že muž přeruší soulož ještě před orgasmem a ejakuluje mimo rodidla ženy. Rovněž ostatní metody představují různé techniky, jejichž cílem je zabránit kontaktu spermií a pochvy.


Mechanismus účinku

Principem je zabránit spermiím v cestě do pohlavního ústrojí ženy.

Přednosti

Jedinou předností přerušovaného styku je jeho okamžitá dostupnost. (Podle pravidla, že i špatná antikoncepce je lepší než vůbec žádná.)

Rizika

Jediné, zato závažné zdravotní riziko je riziko selhání. Velmi záleží na zkušenosti a obratnosti partnera. Ale i ti nejlepší se nedokáží dostat pod riziko těhotenství 5 % za rok. Průměr je kolem 15-20 %, pro některé muže je i to nedosažitelný cíl. Příčinou možného selhání i při perfektní technice je jednak to, že preejakulační tekutina, která z penisu odtéká ještě před vyvrcholením, obsahuje poměrně značné množství spermií, a jednak to, že spermie zůstávají ve žlázkách vyčnívajících z močové trubice (tzv. Skeneho žlázky) a odtud jsou při dalším styku "vytlačeny" do ženského pohlavního ústrojí. Po přerušovaném styku je vhodné, aby se muž před případnou další souloží vymočil, ale ani to spermie zcela neodstraní.

Rozdělení metod

  • Coitus interruptus je přerušovaný styk, při kterém muž přeruší styk před vyvrcholením a ejakuluje mimo rodidla ženy. Je to zdaleka nejčastěji používaná metoda této skupiny.
  • Coitus reservatus znamená, že během styku u muže vůbec nedojde k vyvrcholení.
  • Coitus saxonicus je technika, kdy před ejakulací stiskne partnerka mužův penis, a tak zabrání vystříknutí semene. Nastává tzv. zpětná ejakulace do močového měchýře. Metodu je třeba nacvičit předem při onanii, a i tak je ještě nespolehlivější než přerušovaný styk.
  • Coitus ante portas je pohlavní styk do poševní předsíně, před panenskou blánu. Metoda nemá prakticky žádný antikoncepční efekt a v žádném případě ji nelze doporučit ani jako nouzové opatření.
V ČR se používá prakticky pouze coitus interruptus. Tato antikoncepční metoda byla do značné míry tuzemská specialita. V poslední době však její popularita silně klesla, především u mladší generace, což můžeme hodnotit jako vysloveně pozitivní trend. Coitus interruptus se může uplatnit nanejvýš jako nouzové opatření.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza