Plodné a neplodné dny

Metody periodické abstinence vycházejí z poznatku, že žena je plodná jen malou část menstruačního cyklu - nejvýše 2 až 3 dny. Tyto postupy se pokoušejí určit, které dny mohou být plodné, a které jsou spolehlivě neplodné. K tomu se v minulosti používaly výpočty vycházející z délky cyklu a předpokladu, že uvolnění vajíčka nastává obvykle 14 dní před menstruací. Nověji se používá sledování různých fyziologických změn ženského organismu během menstruačního cyklu. Existují i soupravy, kterými lze stanovit hormonální hladiny v moči, a tak dále zpřesnit předpověď ovulace.


Mechanismus účinku
Metoda se pokouší vyhnout pohlavním stykům v době, která je blízká ovulaci. Vychází z toho, že vajíčko je schopné oplodnění nejvýše 48 hodin a spermie maximálně 3 dny. Pohlavní styk více než 3 dny před ovulací nebo více než 2 dny po ní tedy nemůže vést k oplodnění.

Přednosti

Metoda nemá zdravotní rizika. Její hlavní předností je to, že je dostupná i párům, pro které jsou jiné antikoncepční metody nepřijatelné ze světonázorových důvodů.

Rizika

Jediným, zato závažným rizikem je nedodržení přísných podmínek. Ve skutečnosti totiž ve většině dnů menstruačního cyklu žena buď menstruuje, nebo jde o plodné dny, a na pohlavní styk tak zbývá jen menšina dní. Metoda je při správném provádění poměrně spolehlivá, ukázalo se však, že v praxi je extrémně riskantní, protože velká většina žen striktní podmínky porušuje. Pro většinu párů, které akceptují i jiné možnosti ochrany před neplánovaným početím, bude metoda patrně příliš pracná a omezující. Kromě toho brání pohlavnímu styku právě tehdy, kdy biologické sexuální puzení je patrně největší. Metoda je vhodná jen pro systematické provádění, v žádném případě se nehodí pro jednorázovou improvizaci - zde je riziko selhání značné.

Rozdělení metod

  • Kalendářová Ogino-Knausova metoda používala ke stanovení plodných a neplodných dnů výpočet. Vychází se z menstruačního kalendáře za posledních 12 měsíců. Od nejkratšího cyklu se odečte 18 - výsledek je první plodný den, počítáno od prvního dne menstruace. Od nejdelšího cyklu se odečte 11 - výsledek je poslední plodný den, počítáno od prvního dne menstruace. Metoda je extrémně nespolehlivá a dnes je zcela opuštěna.
  • Teplotní metoda využívá měření bazální tělesné teploty. Ta se měří vždy ráno v pochvě nebo v konečníku, ve stejnou hodinu, dříve, než žena vstane z postele, před případným pohlavním stykem. Neplodné dny začínají 3 dny po tzv. rozhodujícím vzestupu teploty.
  • Hlenová metoda (metoda Billingsových) využívá sledování změn množství a struktury hlenu tvořeného žlázkami hrdla děložního. Na začátku cyklu je hlenu málo a je vazký, nedá se vytáhnout ("suché" dny). Znamená neplodnou fázi cyklu. Jakoukoli změnu množství nebo tažnosti je třeba chápat jako začátek plodné fáze. Hlenu postupně přibývá, je vodnatý a tažný ("mokré" dny). Po ovulaci se struktura hlenu náhle mění, je ho opět málo a je vazký ("suché" dny). Tři dny po té začínají neplodné dny.
  • Cervikální metoda sleduje děložní čípek. Vychází z toho, že před ovulací se děložní hrdlo rozšiřuje, čípek měkne a posunuje se výš. Po ovulaci se hrdlo zužuje, čípek je tužší a sestupuje níž. Metoda nebyla statisticky ověřena.
  • Symptotermální metoda je nejnověji doporučována jako nejspolehlivější. Znamená kombinaci výše uvedených postupů. Platí pravidlo, že pokud kterýkoli ukazatel svědčí pro plodný den, je třeba ho pokládat za plodný. Jedním z použitých ukazatelů musí být bazální teplota.
  • Metody využívající změn krystalizace slin a k tomu konstruující antikoncepční lupy mají sice racionální základ, ale jejich spolehlivost nebyla nikdy ověřena a v praxi je třeba je odmítnout (příležitostně by bylo možno je použít jako doplněk symptotermální metody).
  • Metody využívající stanovování hormonálních hladin (obvykle luteinizačního hormonu) nejsou určeny ke stanovení spolehlivě neplodných dnů pro potřeby antikoncepce, ale naopak ke stanovení ideálních dnů pro početí. Jako antikoncepční metody je využít nelze.

Přehled metod dostupných v ČR

Obvyklé metody periodické abstinence nevyžadují žádné komerční přípravky. S metodou je nutno se před používáním detailně seznámit, k dispozici je učebnice K. Šipr, H. Šiprová: Přirozené a spolehlivé plánování rodičovství. Rosice, Gloria 1995. Na trhu se objevily antikoncepční lupy různé kvality - hodí se nanejvýš jako doplněk symptotermální metody, jinak je riziko selhání značné.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza