Nitroděložní tělísko bez hormonu

Při této antikoncepční metodě se využívá účinku tělísek různého tvaru zaváděných do dělohy. Dnes se vyrábějí z plastických hmot a jsou doplněna měděným (někdy zlatým, stříbrným nebo ze slitiny zinku a stříbra) drátkem. Tělíska se do dělohy zavádějí ambulantně bez anestezie. Ke snazšímu odstranění z dělohy je většina z nich opatřena vlákny, která po zavedení vyčnívají do pochvy.


Mechanismus účinku

Základní mechanismus účinku nitroděložních tělísek spočívá v tom, že v děloze působí jako cizí těleso, přitahují množství bílých krvinek a ty se vrhají na spermie, které postupují dělohou vzhůru. Tento efekt je ještě zvýšen měděným drátkem; uvolňovaná měď má toxický vliv na spermie a rovněž jim brání v cestě pohlavním ústrojím. Nitroděložní tělíska tedy nevyvolávají časný potrat, pouze brání spermiím, aby se dostaly k vajíčku. Nitroděložní tělíska se obvykle zavádějí na nejvýše 5 let, pak se doporučuje jejich výměna, což lze provést v jediném sezení.

Přednosti

Hlavní výhodou tělísek s mědí je jednoduchost užívání a pak jejich cena, která je nejnižší ze všech moderních antikoncepčních metod. Zdravotní výhody nemají, s jedinou překvapivou výjimkou - dnes je již velmi pravděpodobné, že snižují riziko pozdějšího rozvoje rakoviny děložní sliznice.

Tělíska bez účinné látky a tělíska s mědí zvyšují částečně délku a intenzitu menstruačního krvácení (u tělísek s mědí, která jsou menší, je tento vliv méně výrazný). Hlavní nevýhodou tělísek je, že postrádají některé výhody hormonálních metod. Nechrání před nádory a cystami vaječníku, nechrání před záněty vnitřních rodidel (fakticky jsou jedinou antikoncepční metodou, která před záněty nechrání; z toho vznikly dřívější obavy, že riziko zánětu zvyšují, to však není pravda). Ochrana před mimoděložním těhotenstvím je menší než ochrana před normální nitroděložní graviditou. Absolutní výskyt mimoděložních těhotenství je výrazně nižší než u žen bez antikoncepce, ale jejich relativní výskyt v poměru k normální graviditě je zvýšen. Mezi nevýhodami tělísek je nutno uvést i to, že velmi vzácně může dojít k poranění dělohy při jejich zavádění nebo odstraňování a že výjimečně mohou z dělohy vypadnout (čehož si případně žena nemusí všimnout).

Kontraindikace

Absolutní kontraindikací, tj. stavem, který nitroděložní antikoncepci vylučuje, je pouze nevysvětlitelné krvácení z dělohy a vrozené vady dělohy. Prakticky sem patří i stavy, při kterých by k zavedení tělíska byla nutná narkóza (uzavřené hrdlo děložní). Tělíska obsahující měď se nemohou zavést ženám alergickým na měď. Relativní kontraindikace (tj. stavy, kde je zapotřebí zvýšené opatrnosti) jsou chronické nebo opakované infekce dělohy a vejcovodů, promiskuita, velké myomy dělohy, nevysvětlitelné pánevní bolesti, imunosupresivní léčba, silné, časté nebo bolestivé menstruační krvácení, prodělané mimoděložní těhotenství, poruchy krevní srážlivosti se zvýšeným krvácením, závažná anemie.

Rozdělení přípravků


Nitroděložní tělíska mohou být inertní, bez dalších biologicky účinných látek. Tato tělíska mají velmi rozmanité tvary, dnes se používají výjimečně. Novou generaci tělísek představují tělíska s měděným drátkem, jeho povrch je obvykle 375 až 380 mm2. Většinou mají tvar víceméně připomínající písmeno T. Existují i tělíska s drátkem ze zlata, stříbra nebo slitiny stříbra a zinku. Jsou dražší a nemají žádné výhody.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza