Gestagenní antikoncepce

Antikoncepční metody, které používají nepřetržitého užívání progestinů, syntetických hormonů s účinkem hormonu žlutého tělíska. Progestiny se mohou podávat ve formě tablet, injekcí nebo podkožních tělísek (implantátů). Progestin mohou obsahovat také nitroděložní tělíska.


Mechanismus účinku

Hlavním mechanismem účinku je vliv na hlen v kanálu hrdla děložního. Ten je vazký (podobně jako v neplodné fázi normálního cyklu) a zcela brání spermiím v cestě do dělohy. Přídatným účinkem je blokáda ovulace, uvolnění vajíčka.

Přednosti

Gestagenní antikoncepce neobsahuje ženské pohlavní hormony estrogeny, a hodí se proto pro ženy, kterým se užívání těchto látek nedoporučuje (např. ženy se zvýšeným rizikem hluboké žilní trombózy). S tím souvisí i to, že jde o metodu vhodnou pro kojící ženy v prvních měsících po porodu. Má i některé přídatné příznivé zdravotní účinky. Výrazně chrání před záněty dělohy a vejcovodů, před rakovinou děložního těla a patrně i vaječníku. Injekční a implantátová antikoncepce kromě toho vyniká vysokou spolehlivostí.

Rizika

Gestagenní metody se hodí i pro některé nemocné ženy, pro které kombinovaná pilulka není vhodná. Mají však některé nevýhody. Například poruchy menstruačního cyklu, objevuje se nepravidelné krvácení, hnědý výtok mimo menstruaci, úplné vymizení menstruace. Tyto poruchy nemají žádné negativní zdravotní důsledky.
U injekční formy se z některých stran připouští, že u malého procenta žen se může objevit zvýšená chuť k jídlu a následně vzestup tělesné hmotnosti, pokles libida nebo zhoršení akné. U injekční formy bylo rovněž upozorněno na možnost úbytku kostní hmoty při dlouhodobém užívání. Význam by to mohlo mít především u mladých dívek, kde se kostní hmota teprve tvoří. U této formy antikoncepce je třeba pamatovat i na to, že je to jediná metoda, kterou nelze náhle ukončit. Účinek má určitý "doběh", úprava plodnosti může trvat i déle než rok.

Kontraindikace

Gestagenní antikoncepce má jedinou absolutní kontraindikaci, tj. zdravotní stav, při kterém by se nemohla užívat. Je to aktivní rakovina prsu nebo rakovina prsu do 5 let po ukončení léčby. Opatrnosti je zapotřebí při přítomnosti relativních kontraindikací, což jsou ischemická choroba srdeční a závažné případy zvýšené hladiny cholesterolu, opakované nebo operované cysty vaječníku, prodělané mimoděložní těhotenství (minipilulky), vysoká tělesná hmotnost (podkožní tělíska), obavy z váhového přírůstku (injekce), závažné nemoci jater, deprese, stížnosti na snížené libido nebo poruchy lubrikace pochvy, sklon k tvorbě akné, osteoporóza. V těchto případech se nabádá k opatrnosti především u injekční formy.

Rozdělení přípravků

Nejpřehlednější je dělení gestagenních metod podle způsobu podání, tj. na tablety (tzv. minipilulka), injekce (podávají se podkožně nebo nitrosvalově) a podkožní implantáty, které v současné době nejsou na našem trhu dostupné. Tabletky se užívají denně, u nás dostupná injekční antikoncepce se podává jednou za 3 měsíce. Implantáty jsou dostupné v některých zemích Evropské unie, v České republice nikoli.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza