Chemická antikoncepce

Různé lékové formy (pěny, krémy, želé, čípky, vaginální tablety), které obsahují látky hubící spermie (spermicidy) a před pohlavním stykem se zavádějí do pochvy. Některé kromě toho uvolňují bublinky kysličníku uhličitého, což napomáhá distribuci účinné látky do horních částí pochvy. Při užívání chemických metod antikoncepce je naprosto nezbytné prostudovat a striktně dodržet časová doporučení výrobce (tj. dobu od zavedení do začátku styku a dobu účinku), která jsou u různých přípravků velmi odlišná. Po styku se pochva nesmí nejméně 6 hodin vyplachovat.

Mechanismus účinku

Nejčastěji užívaným spermicidem je nonoxynol-9, který působí destrukci buněčné membrány na povrchu spermie. Novějším spermicidem je benzalkonium chlorid. Starší přípravky obsahující rtuť dnes byly opuštěny.

Přednosti

Hlavní předností je, že nevyžadují lékařský předpis a že prakticky postrádají zdravotní kontraindikace (s výjimkou alergie) - může je použít kterákoli žena. Výhodou je i snížení výskytu některých vaginálních infekcí.

Rizika

Chemické metody nemají zdravotní rizika. Hlavní nevýhodou je menší spolehlivost. Striktní dodržení podmínek uvedených výrobcem je nezbytností.

Kontraindikace

Metody nemají žádnou kontraindikaci, s výjimkou vzácných alergií.

Rozdělení přípravků

Dostupné přípravky existují ve formě krému a vaginálních čípků.

Přípravky dostupné v ČR

Všechny v tuzemsku dostupné přípravky obsahují jako účinnou látku benzalkonium chlorid.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza