Antikoncepce - Kondom

Kondomy (prezervativy) představují mužskou bariérovou antikoncepci. Jsou to latexové návleky na penis, které mají za cíl postavit spermiím v cestě do ženského pohlavního ústrojí mechanickou překážku. Nověji se objevily i kondomy polyuretanové a kondomy vyráběné z ovčího střeva - hodí se pro muže alergické na latex, na českém trhu však nejsou.
Správný způsob používání kondomu není zcela jednoduchý a zahrnuje následující kroky:
  1. Kondom se skladuje v suchu a chladu.
  2. Před použitím zkontrolovat neporušenost kondomu (nafouknutím).
  3. Kondom nesmí přijít do styku s rukou natřenou pleťovým krémem nebo pleťovým mlékem nebo rukou s dlouhými nehty.
  4. Kondom se navléká na penis těsně před zavedením penisu do pochvy (ne dříve, ne později).
  5. Po ejakulaci muž přestane s pohyby, přidrží kondom při kořeni penisu a opatrně vytáhne.
  6. Po souloži se zkontroluje neporušenost kondomu.

Mechanismus účinku

Mužská bariérová antikoncepce brání spermiím v cestě do ženského pohlavního ústrojí. Některé kondomy navíc obsahují spermicid (obvykle nonoxynol-9), tedy látku, která poškozuje a hubí spermie.

Přednosti

Metoda prakticky nemá žádné zdravotní kontraindikace, je levná, běžně dostupná bez lékařského předpisu, dokonce v automatech. Do jisté míry (víc než jiné antikoncepční metody, zdaleka nikoli však absolutně - pozor na "falešný pocit bezpečí v rizikové situaci") chrání před přenosem některých pohlavně přenosných infekcí. Terapeuticky lze použít kondom v léčbě předčasné ejakulace nebo v některých případech imunologické neplodnosti.

Rizika

Metoda nemá zdravotní rizika. Některé páry ruší nutnost manipulace s kondomem před zahájením pohlavního styku. Někteří muži uvádějí snížení pocitů při styku. Hlavní nevýhodou kondomu je poměrně malá spolehlivost. Doporučuje se proto doplnit užívání kondomu nějakou další antikoncepční metodou, např. pilulkou. Dnes vystupuje do popředí především hygienický a epidemiologický význam kondomu, antikoncepční efekt je zatlačován do pozadí.

Kontraindikace

Jedinou kontraindikací je alergie na latex.

Rozdělení přípravků

Jediným přípravkem mužské bariérové antikoncepce je kondom (prezervativ). Lze rozlišit kondomy bez spermidiců (látek hubících spermie, obvykle nonoxynol-9) a lubrikancií (látek, které zvyšují kluzkost) a kondomy, které tyto látky obsahují.

Přehled přípravků dostupných v ČR

Na trhu je množství typů a velikostí kondomů, včetně kondomů žertovných a ozdobných. Nejčastěji v tuzemsku dostupné kondomy jsou vyrobeny z latexu. V případě alergie na latex je možné také zakoupit kondomy bezlatexové.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza