Půst

Čím dál tím oblíbenější jsou různé detoxikace, očistné dny a půsty. Pomohou nám ale v hubnutí? Pokusila jsem se pro vás zjistit informace o této oblasti.
Jak vůbec taková detoxikace probíhá? Především se nesmí zapomínat na pitný režim a to v podobě vody nebo bylinných čajů. V průběhu dne potom popíjíme nejlépe čerstvé zeleninové popřípadě ovocné šťávy. Někteří dokonce doporučují úplné hladovění a to až tři dny.


Některé články o hladovění a půstech na internetu mě opravdu zaujaly svou naprostou nesmyslností, až jsem někdy pochybovala nad zdravým rozumem pisatelů. Na jedné z nich je hladovění doporučováno pro své příznivé účinky na zpomalení stárnutí a zlepšení obranyschopnosti. Opravdu? To by asi znamenalo, že hladovějící jsou na tom oproti tomu, co jsme se domnívali, opravdu dobře! Dále mě docela zaujal návod na třídenní půst, který je v podstatě založen jenom na pití vody. Pisatel informuje, že první den nemá téměř žádný účinek, druhý den dojde k potažení jazyka a špatnému dechu a třetí den přijdou bolesti hlavy. Za odměnu potom slibují vyplavení toxinů z těla. Pořád vám to zní zdravě a prospěšně?
A co na to odborníci? Ti tvrdí, že pokud máme stálou vyváženou stravu, není takových dnů potřeba. Ovšem pro ty, kteří si často dopřávají tučného a smaženého jídla, může být jeden den detoxikace v měsíci velice prospěšný. A k čemu při něm dochází? Náš trávicí systém si může alespoň na den pořádně oddychnout a také dochází k detoxikaci organismu.
Pomůže nám tedy k zhubnutí? Samozřejmě, že když den nebo tři dny nejíme, musí se to nějak odrazit na váze, ale je to jenom krátkodobé. Jakmile se vrátíte zpět ke svému jídelníčku, vaše původní váha se velice brzo vrátí. Pokud tedy chcete opravdu zhubnout, změňte svůj jídelníček, ale určitě si příliš nepomůžete půsty a detoxikacemi. Jezte pravidelně minimálně 5x denně malé porce a hodně zeleniny. Uvidíte, že výsledky se dostaví brzo. Všeobecně při hubnutí platí, že nic co nelze používat dlouhodobě ani nezpůsobí dlouhodobé zhubnutí a kilogramy se po kůře nebo dietě velice rychle vrátí zpět.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza