O menstruační kalíšku - rozhovor

Co si přesně pod pojmem menstruační kalíšek máme představit? Z čeho je vyroben?
Kalíšky jsou vyráběny z materiálů používaných v lékařství, nejčastěji ze silikonu. Jsou měkké, podobně jako dětský dudlík. Vyrábí se v různých barvách, což ale nemá vliv na funkčnost. Nicméně žena svůj kalíšek vidí v průměru třikrát denně a to čtvrtinu každého měsíce, měla by si tedy rozhodně vybrat ten, který se jí líbí.


Jak správně kalíšek zavádět?
Kalíšek se zavádí podobně jako tampón, ale ne tak hluboko. Každá žena si najde svůj způsob, který jí vyhovuje. Kalíšek se přeloží, zasune dovnitř, tam se rozvine a přilne k poševní stěně. Menstruační krev stéká do kalíšku, kde zůstává v přirozeném stavu - je to stejné jako v noci, když spíte a krev zůstává uvnitř. Žádná parfemace, buničina, žádná chemie. Je to ideální řešení i pro ženy trpící na různé mykózy.
Řada žen se obává, že jim kalíšek proteče…
Ano, to se může stát. Stejně jako vložka a tampón ani kalíšek není stoprocentní zázrak. Pokud žena zvolí správnou velikost a naučí se kalíšek používat, tak se to nestává. Já jsem Mooncup používala několik let a protekl mi asi dvakrát. Pak jsem testovala jiný kalíšek a ten mi celkem pravidelně trochu protékal první dny menstruace po několik měsíců. Vyřešila jsem to intimkou a pak jsem začala víc cvičit a najednou fungoval zas bez potíží.
Jak často je třeba menstruační kalíšek vyprazdňovat?
Záleží na síle menstruace. Většina žen zjistí, že té krve není zdaleka tolik, kolik si myslely při pohledu na vložku či tampón. Při normálně silné menstruaci ho stačí vyprázdnit ráno a večer, případně ještě jednou přes den. Záleží i na tom, který máte kalíšek.
Kalíšek se musí po vyjmutí během menstruace omýt. Jak ale řešit situaci, kdy jsme ve škole či v práci a nemáme možnost (nebo nechceme z různých důvodů) kalíšek očistit v umyvadle na veřejných toaletách?
Můžete si vzít do kabelky prázdnou malou pet-lahev nebo skládací kelímek (to je taková vychytávka pro vyvařování kalíšku v mikrovlnce, ale i pro tuhle příležitost). Lahev nebo kelímek naplníte u umyvadla vodou a v kabince kalíšek vypláchnete. Pokud nemáte nic, prostě kalíšek vylijete a umyjete při další příležitosti. Důležité je umýt si před manipulací ruce! V pochvě, v menstruační krvi ani na kalíšku nemáme nic choroboplodného. Většinu infekcí si zaneseme do pochvy skrz špinavé ruce.
Upřímně, v souvislosti s kalíškem se setkávám pouze s extrémními názory - ženy buď kalíšek vychvalují a jsou s ním nadmíru spokojené, nebo jeho používání odsuzují. Co myslíte, z čeho pramení tak odmítavé postoje?
Ženy se bojí zkusit něco nového. Navíc mnoho žen přijmulo odmítavý postoj ke své menstruaci. Podívejte se na reklamy v televizi! Hlavně ať menstruace není vidět! Modrá tekutina vylitá na téměř sterilní vložku … Antikoncepce, při které už ani menstruovat nebudete … Co to má být? Jak tohle souvisí s naším ženstvím? Podle mě je to zvrácenost, která ženám jen ubližuje. Řada probémů - příliš silná menstruace, menstruační bolesti, nepravidelná menstruace - souvisí s tím, že ženy odmítají menstruaci a tím i část ženství v sobě.
Ženy, které jsou roky zvyklé používat vložky nebo tampóny, může na kalíšku odrazovat to, že o něj musejí dále pečovat, zatímco ostatní hygienické potřeby zkrátka vyhodí do koše a nemusejí se o ně více starat…
To je pravda. Je ale fajn pečovat o něco, co si dávám na své nejintimnější místo! Vůbec nevíme kdo tampón nebo vložku držel v ruce, co obsahuje za chemii. Kalíšek má žena jeden, vyvaří ho, ví, kde ho měla položený a kdo na něj sahal. Nemusí běhat pokaždé po supermarketu a nakupovat jednorázové pomůcky. Mně tedy nikdy nebylo příjemné stát ve frontě s balíky vložek a tampónů.
Velice často slýchám, že používání kalíšku je odporně nehygienické. Co byste k tomu řekla Vy, která kalíšek doporučujete a máte s ním osobní zkušenost?
Co je na tom nehygienického? Já opravdu nevím. Pokud si žena nedokáže umýt ruce, pak ano, pak je to nehygienické. Ale tampón bez aplikátoru se zavádí úplně stejně.

Je pravda, že je zde větší kontakt s krví. Žena vidí svou krev v přirozeném stavu. Ne nasáklou v buničině, kde se množí bakterie. Mimochodem proto tampóny a vložky smrdí. Takže se zas dostáváme k tomu, že ženy mají problém se svou vlastní menstruační krví. Ta ale není špinavá. Spousta žen olízne svůj prst, když se řízne. Ale z menstruace mají panický děs …
Používání menstruačního kalíšku prý bývá doporučováno ženám, které opakovaně trpí na vaginální mykózy. Má kalíšek i jiné "zdravotní" přednosti?
Ano, hned několik. Souvislosti s mykózou jsem již zmiňovala. Další výhoda je v tom, že ženám mizí menstruační a premenstruační bolesti. Ty totiž souvisí hlavně s tím, že žena nedělá v době menstruace to, co má a navíc je ve stresu. Třeba jen proto, že neví kdy menstruace přijde a že by si mohla umazat oblečení. Kalíšek můžete zavést v době, kdy víte, že menstruace přijde, ale ještě nepřišla. Není suchý jako tampón a zavedení je snadné. Pak jste v klidu. Používání kalíšku poskytuje pohodlí, čistotu a komfort, o které se s vložkou ženě může jen zdát. Navíc nekouká žádná šnůrka. Žena si tak může užívat orální sex během menstruace a orgasmus výrazně přispívá ke zmírnění menstruačních bolestí!
Vím, že se kalíšek vyrábí v různých velikostech. Jak žena zjistí, jaká velikost je pro ni ta nejvhodnější?
Jsou různé obecné rady pro výběr - zda je žena po vaginálním porodu, kolik je jí let, zda sportuje, zda je při sexu pasivní nebo aktivní (stahování svalů pánevního dna), zda má sex často apod. Podle těchto kritérií si žena vybere a pak to musí vyzkoušet.
Mnohé ženy se ani v období menstruace nechtějí vzdát svých oblíbených činností, například sportu. Nabízí se tedy otázka, zda je to s kalíškem vůbec možné…
S kalíškem je možné cokoliv, já nepoužívám nic jiného. Z mých zkušeností - plavání, lyžování, jízda na koni, jízda na kajaku. Nic není problém. Při vodních sportech je to skvělé v tom, že se do pochvy nedostává špinavá nebo chlorovaná voda. To je obrovský rozdíl proti tampónu, který vodu ještě nasákne a podrží ji v pochvě. Mnoho žen používá z tohoto důvodu kalíšek i mimo menstruace a to i při těhotenství.
Teď jedna velmi důležitá otázka. Mohou menstruační kalíšek používat i dívky, které ještě neměly pohlavní styk?
To záleží na tom, v jakém stavu mají panenskou blánu. Mnoho dívek dnes používá různé vibrační a jiné pomůcky a nebo si panenskou blánu protrhne při nějakém sportu. Pokud dívky používají tampóny, tak většinou nemají problém ani s kalíškem.
Každou ženu, která uvažuje o tom, že si kalíšek pořídí, jistě bude zajímat cena, za kterou se dá u nás koupit…
Ceny se pohybují cca od 400 do 600 Kč, ale na různých slevových portálech lze někdy kalíšek koupit i levněji. Nicméně tady pozor na různé jednorázové importy z Číny. Já doporučuji koupit evropský kalíšek. Toto zboží má vždy platnou zdravotní certifikaci a pro ženy by také mohlo být důležité, že někteří výrobci získali i jiné důležité certifikace - např. veganskou u kalíšku Mooncup nebo Design in Finland u kalíšku Lunette.
Spatřujete na kalíšku nějaké další výhody, které jsme během našeho povídání zatím nezmínily?
Výhoda je, že když cestuji, zabalím si pouze jeden kalíšek. Při treku v horách i cestování po Africe to bylo s kalíškem o mnoho jednoduší než dříve s jednorázovými pomůckami. Nemusela jsem řešit, kam něco vyhodit uprostřed přírody, netáhla jsem sebou v batohu nic, co bych stále přendavala sem a tam.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza