Pesar

Jak moc je pesar spolehlivý? Nemohu otěhotnět?
Pesar v kombinaci se spermicidem nebo přerušovanou souloží je vysoce spolehlivou dámskou antikoncepcí. Pokud ho budete používat pravidelně při každém pohlavním styku, odpovídá úroveň ochrany hormonální antikoncepci. Důležité je NEVYNDÁVAT pesar hned po styku, ale nejdříve po šesti hodinách, až všechny spermie uhynou. Po použití je pesar třeba omýt vlažnou vodou, osušit ho a skladovat v krabičce, ve které jste ho obdržela. Čas od času pesar pohledem zkontrolujte, případně do něj napusťte vodu, abyste se ujistila, že v něm nevznikla trhlina. Přibližně po roce doporučujeme pesar vyměnit za nový.


Jak poznám, že jsem si ho nenasadila špatně?
Všechno je jen otázkou cviku. Proto doporučujeme, abyste si pesar nejprve několikrát cvičně nasadila. Pečlivě prostudujte naše kapitoly o vnitřní anatomii pohlavního ústrojí ("Jak ho nasadit") a zkuste si prstem nahmatat čípek, abyste si uvědomila, kam má pesar přijít. Důležité je zvolit správnou velikost tak, aby pesar na čípek dobře dosedl. Pokud vaše obavy přetrvají, můžete s nasazeným kloboučkem navštívit gynekologa, který vám potvrdí, zda na čípku sedí, jak má. Pesaru není třeba se bát - přestože se v ČR jedná o novinku, na západ od našich hranic jde o běžně používanou dámskou ochranu proti otěhotnění.
Jak dlouho dopředu mohu pesar zavést?
Pesar můžete zavést až několik hodin před sexuálním stykem. Můžete ho zavést dopředu před schůzkou, nebo před večerními rodinnými rituály, a pak už jen necháte situaci plynout. S pesarem tak nedochází k přerušení romantických chvilek a nesnižuje se celkový požitek ze sexu a vzájemné blízkosti. Zároveň nemusíte být nervózní, zda vašemu partnerovi lidově řečeno "neujedou nohy". Mnoha ženám by právě pesar mohl pomoci uvolnit se a konečně prožít milování naplno.
Co když ho zapomenu vyndat?
Pesar můžete mít v pochvě bez problémů až 48 hodin. Pokud ho necháte v pochvě déle, riskujete zánět pochvy a močových cest. Nicméně nezapomeňte, že pesar musíte nechat nasazený ještě alespoň šest hodin po styku, aby nedošlo k nežádoucímu otěhotnění!
Můžeme při styku používat zároveň cervikální klobouček i kondom?
Vzhledem k tomu, že cervikální klobouček nechrání před virem HIV a některými dalšími pohlavními chorobami, může občas nastat situace, že budete chtít použít pesar zároveň s kondomem. Lze je takto kombinovat, musíte ale přidat dávku lubrikačního gelu, aby se kondom neprotrhl při tření o klobouček.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza