Pesar a jeho použití

Existují dva druhy antikoncepčních pesarů: poševní diafragma a cervikální klobouček.
Poševní diafragma je tenká latexová blána kruhového tvaru s vyztuženým okrajem. Zavádí se hluboko do pochvy před děložní čípek, kde drží pouze rozepřením do poševních stěn, proto musí přesně odpovídat šíři a pružnosti pochvy. Správnou velikost zjišťuje pomocí měřících kroužků gynekolog.
Cervikální klobouček je klobouček ze silikonu, který se nasazuje přímo na děložní čípek. Čípek na rozdíl od pochvy nemá tak variabilní velikost, proto si velikost cervikálního pesaru může určit žena sama.


  • Vysoká účinnost je zajištěna úplným překrytím děložního čípku i poševních kleneb. Stěny poševní naopak zůstávají volné, proto je tato bariérová pomůcka velice komfortní. Správně zavedený pesar není v těle cítit ani neruší kožní kontakt partnerů.
  • Pesar FemCap lze zavést i několik hodin před stykem, a tak nenarušuje spontánní průběh sexuálního kontaktu. Po styku musí zůstat na místě dalších šest hodin, aby nedošlo k nežádoucímu otěhotnění. Celkem může být zavedený až 48 hodin.
  • Účinnost samotného FemCapu je 96%.
  • Pro zvýšení účinnosti lze kombinovat s jinými antikoncepčními metodami, nejčastěji se spermicidem, který se aplikuje zejména do žlábku FemCapu.
  • Jeden pesar se používá rok až dva v závislosti na četnosti použití.
  • Údržba je jednoduchá. Po použití umyjte vlažnou vodou a mýdlem, dobře opláchněte proudem vody, osušte a uložte do krabičky.


Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza