Tubární faktor

porucha činnosti vejcovodů

Ztluštění stěny vejcovodu, porucha jeho činnosti, ztížená průchodnost, nebo úplný uzávěr je častým následkem pánevní zánětlivé nemoci, ale může být způsobeno i nezjištěnou infekcí, např. po umělém přerušení těhotenství, nebo následkem bezpříznakově proběhlé infekce chlamydiemi nebo kapavkou.
Příčinou může být i endometrióza nebo vrozené anomálie. Ženy s poškozenými vejcovody mají nejenom nízkou nebo žádnou pravděpodobnost spontánního otěhotnění, ale i zvýšené riziko mimoděložního těhotenství, kdy je oplozené vajíčko se při svém putování vejcovodem do dutiny děložní zadrženo, uhnízdí se zde a zničí vejcovod, případně způsobí jeho prasknutí, krvácení do dutiny břišní a tím život ohrožující stav.
Pánevní srůsty - jde o tkáňové poruchy (slepení), které se tvoří mezi různými pánevními a břišními strukturami a které pak brání vejcovodu v kontaktu s vaječníkem a tím zachycení vajíčka po ovulaci.
Vznikají jako následek zánětlivého onemocnění v pánvi ženy, např. při těžkém zánětu slepého střeva, po břišních operacích, při endometrióze, ale i nenápadným, plíživým zánětem bez výrazných potíží.
I přes užití moderních endoskopických metod (laparoskopie) je většina pánevních srůstů operačně jen obtížně léčitelná a opakované operační výkony mohou vést ke vzniku srůstů nových. Proto častým důsledkem obtížné průchodnosti vejcovodů, nebo jejich uzávěru, přítomnosti pánevních srůstů omezujících pohyblivost vejcovodů a kontakt s vaječníkem, je v léčbě neplodnosti provedení metod asistované reprodukce, především mimotělního umělého oplodnění (IVF).

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza