Těhotenská cukrovka - těhotenský diabetes

Těhotenská cukrovka trápí přibližně 2-6 % těhotných žen. Je to metabolické onemocnění, které se projevuje zvýšenou hladinou cukru v krvi tzv. glykémií. Těhotenská cukrovka může vzniknout v průběhu těhotenství jak u žen, které patří dotzv. rizikové skupiny, tak i u zcela zdravých žen. Těhotenská cukrovka většinou provází budoucí maminku od doby zjištění, až do konce těhotenství. Po porodu obvykle zcela vymizí. Je však vědecky dokázáno, že 50% žen, které trpěly těhotenskou cukrovkou, onemocní zhruba do deseti let cukrovkou standardní.


Vyšetření na diabetes se u nastávajících maminek provádí mezi 20. až 24. týdnem těhotenství

Prvními příznaky tohoto onemocnění je časté močení, větší žízeň a přítomnost cukru v moči, jenž lze diagnostikovat až na základě odborného vyšetření. Chuť a konzumace sladkého nemají na vznik onemocnění žádný význam. Nastávající maminka buď má nebo nemá pro vznik tohoto onemocnění předpoklad, stejně jako je to u klasické cukrovky.

Riziková skupina pro vznik těhotenské cukrovky


Nejvýznamnějším rizikovým faktorem pro vznik tohoto onemocnění je:

  • obezita
  • věk matky nad 30 let
  • kouření
  • výskyt cukrovky v rodině (zejména u matky) nebo již v minulém těhotenství

Další rizikovou skupinou jsou ženy, které prodělaly několik spontánních potratů, porodily mrtvé dítě, ženy s vysokým krevním tlakem.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza