Děložní srůsty (Ashermanův syndrom)

Nitroděložní srůsty mohou vzniknout jako komplikace po zásahu v děložní dutině tím, že dojde ke zničení nespodnější vrstvy děložní sliznice a takto vzniklé rané plochy se na sebe přilepí. Výsledkem je pak chybění či nepravidelnost menses, neschopnost otěhotnět či opakovaný potrat.

Kdy může ke vzniku nitroděložních srůstů dojít?
Ke vzniku nitroděložních srůstů může dojít po operačních zákrocích v děloze - týká se to například umělého přerušení těhotenství, revize dutiny děložní po samovolném potratu a zmlklém těhotenství (missed abortion), či revize dutiny děložní po porodu z důvodu zadržení části placenty. Méně často pak může být důvodem zákrok na děloze k zastavení silného krvácení či infekce dělohy (po potratu či porodu). Podstatou je narušení nejspodnější vrstvy děložní sliznice a následný vznik nitroděložních srůstů. Nitroděložní srůsty mohou uzavřít dutiny děložní jen částečně, je ale také možný kompletní uzávěr.

Jak se Ashermanův syndrom projevuje?
- neschopnost otěhotnět (sterilita)
- opakované potraty
- nepravidelnost menses ve smyslu velmi slabého krvácení či úplné vynechání krvácení
- bolesti v podbřišku v důsledku nemožnosti odtoku krve z dělohy

Jak se srůsty na děloze zjistí?
Při podezření na Ashermanův syndrom lze diagnózu potvrdit speciálním rentgenovým vyšetřením dělohy (hysterosalpingografie) či pomocí ultrazvuku. Častěji však provedením tzv. hysteroskopie, tj.
zavedení tenké kamery do dělohy s umožněním přímého zobrazení srůstů.

Jak je možno nitroděložní srůsty léčit?
Pokud se u ženy zjistí nitroděložní srůsty aniž by byly přítomny potíže, pak není léčba nutná. Léčba je však vhodná u žen s bolestmi v podbřišku, či u žen s opakovanými potraty nebo neschopností otěhotnět.
Základem léčby je rozrušení nitroděložních srůstů pomocí hysteroskopie tj. zavedením tenké kamery a tenkých pracovních nástrojů do dělohy přes děložní čípek v krátké celkové narkóze. Po zákroku se doporučuje hormonální léčba pro podporu obnovení růstu děložní sliznice. V některých případech je nutná opětovná hysteroskopická kontrola, případně opakování zákroku.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza