Těhotenství po 30, 35, 40...roce

Dnes se stále častěji setkáváme s faktem, že ženy přesouvají těhotenství na pozdější věk. Zatímco dříve byla prvorodička ve 30 letech spíše raritou, dnes je to prakticky běžný úkaz.



Jak je to s plodností a věkem ?
Plodnost se se zvyšujícím věkem snižuje, to znamená, že pokud má žena nejvyšší pravděpodobnost otěhotnět ve věku okolo 20 let, po 30. a spíše pak po 35. roce věku se pravděpodobnost výrazně snižuje.

Proč se s věkem plodnost snižuje ?
S věkem se jednak snižuje odpověď vaječníků na stimulaci hormony a jednak nedochází již tak často k ovulaci tj. uvolnění vajíčka z vaječníku. Vajíčko je také hůře oplodnitelné spermií (má "tvrdší slupku").Toto je navíc ovlivněno a urychleno nevhodnými zvyklostmi jako je kouření, špatné stravovací návyky apod.

Jaká jsou rizika v průběhu těhotenství ve vyšším věku ?
Ve vyšším věku se zvyšuje zejména riziko potratu, ale také vrozených vývojových vad (Downův syndrom apod.). Častěji se vyskytují komplikace typu vyššího krevního tlaku, těhotenské cukrovky a dalších.

Jak se sleduje těhotná ve vyšším věku ?
Těhotenství ve vyšším věku je obvykle sledováno pozorněji s ohledem na vyšší počet komplikací a vrozených vývojových vad. Je proveden speciální screening na vrozené vývojové vady obsahující ultrazvuková vyšetření a vyšetření krve. Po 35. roce věku je také doporučen odběr plodové vody.

Jak je to s porodem ve vyšším věku ?
Riziko porodu císařským řezem je poněkud vyšší vzhledem k častějšímu výskytu komplikací, které jej mohou vyžadovat (vysoký krevní tlak apod.).

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza