Nitroděložní tělísko

Nitroděložní tělísko působí prostřednictvím vytváření "sterilního zánětu" v dutině děložní, pro oplodněné vajíčko zde tak není vhodné prostředí pro jeho uhnízdění. Nitroděložní tělíska s obsahem mědi působí i vlivem negativního účinku mědi na spermie.




Pro koho je nitroděložní tělísko vhodné ?
Je vhodné zejména při nesnášenlivosti hormonální antikoncepce, dále v případech kdy není možní hormonální antikoncepci ze zdravotních důvodů předepsat, pokud žena není schopna užívat hormonální antikoncepci pravidelně a ne příliš často lze využít tělíska i jako postkoitální antikoncepce.

Kdy nelze nitroděložní tělísko použít ?
Pokud je žena již těhotná nebo je podezření, že by těhotná být mohla, krvácení nejasného původu, změna tvaru děložní dutiny (myomy), opakované gynekologické infekce, léčba léky na "ředění krve".
Nitroděložní tělísko není doporučeno pro ženy, které ještě nerodily, u endometriózy, poruch imunity.

Kdy se nitroděložní tělísko zavádí ?
Nejlépe během menstruace, případně v době předpokládané ovulace, po porodu zhruba za 6 - 8 týdnů. Poloha nitroděložního tělíska se kontroluje ultrazvukem po jeho zavedení, dále po menses a pak po 6 měsících.

Jaké jsou nežádoucí účinky nitroděložního tělíska ?
- nepravidelné krvácení
- gynekologický zánět
- zvýšené riziko mimoděložního těhotenství

Nitroděložní tělísko s hormony
Je vhodné u žen se silným a bolestivým krvácením. Pokud dojde k nežádoucímu otěhotnění, není tak vysoký podíl mimoděložních těhotenství. U žen v období okolo přechodu chrání děložní sliznici před vývojem nádorových změn.

Nitroděložní tělísko a otěhotnění
Pokud otěhotníte i "přes" nitroděložní tělísko existuje zvýšené riziko potratu, předčasného porodu, mimoděložního těhotenství.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza