Genitální herpes (opar)

Genitální herpes je sexuálně přenosné, často velmi nepříjemné onemocnění projevující se bolestí a pálením v oblasti zevního genitálu s výskytem puchýřků.



Co genitální herpes způsobuje?
Genitální herpes způsobuje herpesvirus 2. ale i 1. typu (herpesvirus 1. typu způsobuje herpes labialis - rty). Po kontaktu se infekce projeví zhruba do 3 - 8 dní, výjimečně je inkubační doba delší než 14 dní.
K přenosu onemocnění vaginálním, orálním nebo análním stykem (přenos herpes viru 1 při orálním sexu s osobou s oparem na rtu). Vzhledem k tomu, že virus nepřežívá na vzduchu dlouhou dobu, nelze se nakazit například na toaletě či z jiných objektů.

Jak se herpes genitalis projevuje?
Jasné příznaky má zhruba jen 30% onemocnění, až 50 % probíhá bez jakýchkoliv příznaků. Mezi příznaky se řadí silná bolestivost a svědění v oblasti zevního genitálu jíž předchází často horečka nebo zvýšená teplota, únava, zvětšení tříselných uzlin. Nejprve dojde k výsevu malých puchýřků s čirým obsahem, po jejich prasknutí zůstávají malé mokvající vřídky s červeným okrajem. Zhojení může trvat až 2 - 4 týdny.

Jak se herpes genitalis zjistí?
Genitální herpes se zjistí klinickým vyšetřením, případně odběrem krve na protilátky.

Jak se herpes genitalis léčí?
Herpes genitalis se léčí antivirotiky podávanými do žíly nebo jako tablety, dle typu infekce a léku trvá léčba od 5 dní do 12 měsíců (při opakovaných výsevech).

Co se děje s virem genitálního oparu dále?
Genitální opar nelze zcela vyléčit. Po odeznění příznaků zůstává virus ukrytý v těle v nervových buňkách a může dojít kdykoliv k jeho opětovné aktivaci - nejčastěji při oslabení organizmu stresem, nemocí apod.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza