Byliny a těhotenstvíí

V poslední době narostla popularita užívání různých bylinek a přírodních produktů. Problémem v těhotenství je to, že řada z nich nebyla nijak prověřena co se týče účinků v těhotenství.




Třezalka tečkovaná
Třezalka tečkovaná má účinky antivirové a protizánětlivé. Je využívána pro zmírnění premenstruačního syndromu, u hemoroidů, infekcí uší a také jako podpůrný prostředek při lehkých depresivních stavech. Její účinek v těhotenství není příliš znám, ale na zvířatech bylo pozorováno vyvolání děložních stahů, proto se vzhledem k event. riziku vyvolání předčasného porodu nebo potratu třezalka v těhotenství nedoporučuje.

Echinacea
Echinacea je prostředkem užívaným na podporu funkce imunitního systému a obranu proti infekcím. Její účinek při nachlazení se ukázal být sporným, ale poměrně dobře se osvědčila například při léčbě "atletické nohy".
Účinky echinacey byly studovány v rámci studie, a nebyl prokázán žádný vliv na zvýšený výskyt vrozených vad, porodní váhu nebo formu porodu. Pokud chcete užívat echinaceu v těhotenství, můžete být klidná, nicméně i tak je vhodné se nejprve poradit s Vaším ošetřujícím lékařem.

Zázvor
Přípravky se zázvorem jsou užívány pro své protizánětlivé a antioxidační účinky. Často je užíván proti nechutenství, pocitu na zvracení, zvracení, artritickým bolestem a chřipce. V posledních letech se stal zázvor poměrně oblíbeným i u těhotných žen trpících nechutenstvím a zvracením v prvním trimestru těhotenství. Nevhodnost v těhotenství nebyla zatím prokázána.

Zelený čaj
Zelený čaj je znám svými účinky proti rakovině, infekcím, zlepšení funkce imunitního systému, boji proti zvýšeným hladinám cholesterolu v krvi a artritickým bolestem.
Zejména v začátku těhotenství (I. trimestr) a v době plánování těhotenství je ale vhodná opatrnost, protože snižuje schopnost těla vstřebávat kyselinu listovou, která je důležitá pro vývoj nervového systému plodu.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza