Výživa v těhotenství


Doporučena je plnohodnotná strava bohatá na vitamíny a minerály, protože se zejména v období těhotenství a kojení nároky podstatně zvyšují. V řadě případů není možné potřebu dostatečně pokrýt, proto je vhodné některé ze živin dodávat v podobě potravinových doplňků.


Nejdůležitějšími živinami jsou kyselina listová, jód, železo, vitamin D a omega-3-nenasycené mastné kyseliny.


Omega-3-nenasycené kyseliny jsou důležité pro správnou funkci mozku a pro růst a vývoj organismu. Dle posledních výzkumů jsou velice důležité pro správný vývoj plodu v těhotenství. Tělo samo není schopno je vytvořit, proto musí být dodávány potravou. Mezi hlavní omega-3-nenasycené kyseliny patří kyselina alfa-linolenová (ALA), kyselina dokosahexaenová (DHA) a kyselina eikosapentaenová (EPA).




Vitaminy v těhotenství
Umělá sladidla se vyskytují v řadě potravin, a to zejména v potravinách dietních, ale také hotových jídlech, nápojích. Jinak je také možno užívat umělá sladidla i samostatně k ochucení teplých nápojů apod. Mezi nejčastěji užívané patří aspartam, sacharin, cyklamát a sukralóza.
Těhotenství jako takové činí na organismus zvýšené nároky, proto se zvyšuje i potřeba vitamínů - jaké a v jakém množství jsou potřeba?

Ohledně vejcí proběhla již tiskem řada informací. Dle některých zdrojů je lépe se vajíčkům vyhnout zcela, protože obsahují velké množství cholesterolu, dle jiných zdrojů by se vejce jíst měla pravidelně jako součást zdravé výživy - jak to tedy je?

buněk a pomáhají játrům a ledvinám se těchto škodlivin zbavit. kromě toho se v těhotenství značně zvyšuje krevní objem, tudíž je nutno tekutiny více doplňovat. Nedostatečný příjem tekutin může mít za následek zácpu a nadýmání, ale také se podílet na zvýšené únavě, předčasnému porodu a potratu. Při kojení pak dostatečný přívod tekutin hraje významnou roli v tvorbě mléka.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza