Typy panenských blan

Panenská blána
Některé ženy se narodí zcela bez panenské blány, jiným panenská blána zcela uzavírá poševní otvor, takže je nutno ji jednoduchým řezem chirurgicky narušit. Panenská blána pak může být i docela silná, takže ženy mohou požádat gynekologa, aby ji protrhl, a zabránil tak bolesti během pohlavního styku. Tomuto zákroku se říká "hymenotomie". Ženy ale také mohou požadovat chirurgickou opravu panenské blány, aby mohly předstírat panenství. I z tohoto důvodu nemůže být přítomnost nebo nepřítomnost důkazem zachovaného nebo ztraceného panenství.
V pubertě se vlivem hormonu estrogenu panenská blána stává velmi pružnou. Díky tomu je obvykle možné používat menstruační tampóny, aniž by se žena o své panenství musela bát.
Biologickým účelem panenské blány je pravděpodobně alespoň částečné zamezení infekce do těla skrze pohlavní orgány.


Panenská blána, hymen, případně literárně věneček je blána, která zcela nebo částečně překrývá poševní otvor žen (a ostatních samic savců). Slovo hymen pochází z řeckého slova znamenající membránu nebo blánu. Protržení panenské blány se nazývá "deflorace".


Protože sexuální aktivita obvykle panenskou blánu naruší, její přítomnost byla (je) ve společnostech, kde se panenství cení, pokládána za jeho důkaz. Nicméně panenská blána není dokonalým důkazem panenství, protože může být protržena při onanii, manipulaci s tampónem nebo nesexuální aktivitou (třeba při cvičení), aniž by žena měla pohlavní styk. Na druhou stranu je možné i to, že žena s neporušenou panenskou blánou už pohlavní styk měla.
Během časných stádií vývoje plodu žádný otvor do pochvy ani neexistuje. Tenká vrstva tkáně, která pochvu ukrývá, se obvykle před narozením částečně rozdělí a vytvoří panenskou blánu s jedním nebo několika otvory, které umožňují menstruaci. Velikost a tvar otvorů pak je u každé ženy jiný. Některé běžné druhy pak jsou:

  • Kruhová - blána tvoří prstenec okolo poševního otvoru.
  • Přepažená - blána tvoří jeden nebo více pásů napříč poševním otvorem.
  • Dírkovaná - blána překrývá celý poševní otvor, ale obsahuje několik dírek.
  • Po porodu - blána po porodu zcela chybí, zbyly z ní pouze masité zbytky po obvodu poševního otvoru.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza