Solárium v těhotenství


Ačkoliv propůjčí návštěva solária v podzimních a zimních měsících pokožce "zdravější" nádech, je realita co se týče zdraví jiná. Hnědé zbarvení pokožky je její obranou proti škodlivým UV paprskům. Dlouhodobá expozice UV paprskům urychluje stárnutí kůže a zvyšuje riziko onemocnění rakovinou kůže (melanomem).

Solária produkují UV A paprsky, tj. stejné záření, které obsahuje přirozeně i sluneční záření. To znamená, že návštěva solária není zdravější než opalování na přímém slunci, naopak - může být v některých případech i nebezpečnější. Opakovaná a dlouhodobá expozice UV záření zvyšuje riziko onemocnění rakovinou kůže a vede také k poškození očí (podráždění spojivek, oční zákal..), a to především při návštěvách solária bez speciálních brýlí.

V průběhu těhotenství je pokožka citlivější vlivem hormonálních změn. Je tedy i náchylnější ke spálení a rozsáhlejšímu poškození UV paprsky. V těhotenství také dochází ke zvýšené pigmentaci některých míst na těle jako je například oblast obličeje (chloasma) nebo břicha. Tyto změny vznikají vlivem zvýšených hladin pohlavních hormonů v těle. Vlivem UV záření pak dojde ke zvýraznění změn, pigmentace také mohou zůstat trvale (jinak pigmentace po těhotenství z velké části mizí).
Solárium vyžaduje polohu vleže na zádech, což není vhodná poloha zejména v posledním trimestru těhotenství (viz článek o syndromu dolní duté žíly).

Jak je tomu stran škodlivosti UV záření pro plod ještě není zcela jasné. Předpokládá se možný negativní vliv expozice UV záření na výskyt kyseliny listové v těle (silná expozice UV nejspíše vede k jejímu zničení). Kyselina listová je důležitá především v prvních měsících těhotenství pro správný vývoj nervové soustavy, tj. mozku a míchy plodu.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza