Příznaky těhotenství


Jste neustále unavená? Máte pocity na zvracení? Vynechala Vám menstruace? Pak můžete být těhotná. A to i pokud berete antikoncepci - 100% spolehlivá je jen sexuální abstinence. Čím dříve budete vědět, že jste těhotná, tím dříve také Vašemu dítěti můžete poskytnout to, co potřebuje. kromě toho je důležité vynechat alkohol a cigarety a snížit konzumaci kávy. Pokud berete léky, možná bude nutné je buď vynechat, snížit dávku nebo je změnit.

Únava
Velká, jinak nevysvětlitelná únava může být jedním z prvních příznaků těhotenství. Nepijte velké množství kávy pokud je možné, že byste byla těhotná, snažte se spíše poslouchat své tělo a dopřejte mu hodně odpočinku.

Nesnášenlivost potravin
Pokud se Vám dělá špatně už jen při vyslovení názvu některých potravin i když tomu tak předtím nebylo, pak můžete být těhotná. Tento příznak je pravděpodobně spojen se zvyšováním hladin těhotenského hormonu.

Citlivost na pachy
Řada pachů není příliš příjemná - ať už se jedná o přemíru parfému Vaší kolegyně nebo cigaretový kouř, v těhotenství to ale také může zajít tak daleko, že Vám bude na zvracení nebo i zvracet budete.

Nechutenství a zvracení
Nechutenství a zvracení je častou potíží především v prvním trimestru, obvykle po překlenutí 12 týdnů vymizí. Některé ženy trpí ranní, jiné (bohužel) celodenní nevolností. Základem je, abyste nebyla na lačno, snažte se tedy jíst po menších dávkách celý den. Těhotenské vitamíny mohou někdy k nechutenství přispívat, proto není vhodné je užívat ihned po probuzení na lačný žaludek.

Napětí v prsou a jejich růst
Mohou také doprovázet počátek těhotenství, důležitá je dobře padnoucí podprsenka.

Časté močení
Zvětšující se děloha tlačí na močový měchýř což vede k častým návštěvám toalety. To se později zlepší ve druhém trimestru, ale bohužel často znovu objeví ve třetím trimestru, kdy na močový měchýř začíná tlačit hlavička plodu.

Vynechání menses
Vynechání menstruace je hlavním příznakem, který vede ženu k provedení těhotenského testu. U některých žen se může vyskytnout tzv. implantační krvácení - cca 6 - 12 dní po oplozující souloži - které doprovází uhnízdění oplodněného vajíčka v děloze.

Fyzické změny
Mění se barva poševních stěn a děložního čípku z růžové na namodralou. Děložní čípek také měkne.
Tmavnou prsní bradavky.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza