Opakované (habituální) potrácení


Těhotenská ztráta je pro každou ženu a jejího partnera psychickou zátěží. Časná těhotenská ztráta je jedním z velice častých jevů, a to až u 75 % párů plánujících těhotenství, většina z těchto těhotenství však probíhá nepozorovaně a oplodněné vajíčko odejde spolu s menstruačním krvácením. U těhotenství, která byla zjištěna, dojde asi u 20 % ke spontánnímu potratu nebo mimoděložnímu těhotenství. Zkušenost s dvěma potraty má asi 5 % párů, a 1 % párů má zkušenost se 3 a více potraty.
Jako opakované potrácení se označuje stav, kdy dojde k více než 2 potratům.



Jaké je riziko opakovaného potratu?
Při jednom potratu je riziko následného potratu zhruba 15 %. Pokud dojde ke 2 potratům, riziko následného potratu se zhruba zdvojnásobí.

Proč k opakovaným potratům dochází?
K opakovaným potratům může docházet:
- z genetických příčin
- z imunologických příčin
- z anatomických příčin - vrozené vývojové vady dělohy, nepravidelný tvar děložní dutiny vzhledem k myomům, srůsty v dutině děložní (například po opakovaných interupcích apod.), nedostatečný uzávěr děložního čípku, polypy (slizniční výrůstky) v dutině děložní
- z důvodu infekce - listerióza, chlamydie, ureaplasma a mycoplasma, cytomegalovirus, HIV, parvovirus B19, toxoplazmóza
- špatná životospráva - kouření, alkohol, káva
- některá onemocnění (cukrovka, poruchy krevní srážlivosti a další)

Jak se opakované potraty řeší?
- genetické příčiny - je vhodné genetické vyšetření obou partnerů, v případě opakovaného potrácení je také vhodné geneticky vyšetřit plod, v případě genetického onemocnění a vysokého rizika opakování potratu je vhodné zvážit adopci nebo dárcovství spermií či vajíček, případně preimplantační diagnostiku (viz článek v oddíle "Umělé oplodnění")
- imunologické příčiny - vhodné je testování na imunologická onemocnění jako je lupus erytematodes nebo antifosfolipidový syndrom, v některých případech může zlepšit prognózu podávání aspirinu nebo injekcí na "ředění krve"
- anatomické příčiny - lze zjistit a některé i řešit operačně
- infekční příčiny - je vhodné provést vyšetření na možné infekce a případně i zjištěnou infekci přeléčit

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza