Metadon v těhotenství a při kojení


Současnou metodou léčby těhotných žen závislých na heroinu (a obecně opiátech) je terapie metadonem. Metadon je dlouhodobě působící lék ze skupiny opiátů užívaný také k léčbě bolesti. Ačkoliv jsou výsledky pro matku i dítě v rámci nežádoucích účinku na zdraví výrazně lepší než při užívání heroinu, přesto se dítě rodí závislé na metadonu a je nutná poporodní detoxikace.

Jaké jsou nežádoucí účinky metadonu v těhotenství?
Častými nežádoucími účinky jsou nevolnost, zvracení a zácpa. Kromě toho se vyskytují často změny na monitoru plodu (kardiotokografické vyšetření) ve smyslu špatné funkce placenty. Růst plodu je často opožděn (hypotrofie). Vyšší výskyt vrozených vývojových vad nebyl při užívání metadonu potvrzen.

Metadon je často v těhotenství nutné postupně navyšovat
Léčba metadonem v těhotenství je vždy řízena odborníky příslušných center. V těhotenství je často nutné dávku navyšovat, což se nejednou setkává s nesouhlasem těhotné ženy. Těhotenství bývá často objeveno pozdě a tak mají těhotné ženy nejednou pocit, že navýšením dávky metadonu mohou dítěti ještě více ublížit, případně zhoršit abstinenční syndrom po porodu - tak tomu ale rozhodně není. Abstinenční příznaky se vztahují na dobu užívání metadonu a nikoliv na jeho dávku. Celkové zdravotní výsledky jsou u dětí matek léčených metadonem jednoznačně lepší než u těch, které léčeny nebyly, nebo si samovolně dávky snižují případně užívají nadále heroin.

Jaký má metadon vliv na dítě po porodu?
Abstinenční příznaky se u dětí vyskytují až v 90 % případů, a to jak při užívání opiátů v těhotenství ale také benzodiazepinů. nastupují zhruba 40 - 60 hodin po porodu. Detoxikace může někdy trvat až několik týdnů. Abstinenční syndrom se projevuje křikem, dráždivostí, třesem, problémy při sání, problémy se spánkem, zvracením a/nebo průjmem, horečkou, výjimečně se mohou vyskytovat i křeče. Děti mají vyšší riziko syndomu náhlého úmrtí dítěte (SIDS) a novorozenecké žloutenky. Dle některých studiích mohou mít děti mužského pohlaví problémy s plodností v jejich dalším životě - byla prokázána snížená schopnost pohyblivosti spermií a nižší produkce mužského pohlavního hormonu testosteronu. V dalších studiích byly také prokázány problémy s viděním a cukavé pohyby očí (tzv. nystagmus).

Co lze dělat pro dítě po porodu?
Vhodné je vybírat pro dítě místa, kde je klid a nedochází k narušujícím vnějším vlivům typu hlučnosti nebo kouření atd.. Je vhodné být s dítětem v kontaktu tak často, jak je to jen možné - dítě vnímá kontakt s matkou pozitivně a tak bude klidnější. Je vhodné často dítě převlékat tak, aby nedošlo k propocení. Kojení je vhodné častěji tak, jak si o něj dítě "řekne". V případě křečí je vhodné okamžitě zajistit lékařskou pomoc.

Jak je to s kojením?
Ačkoliv může mateřské mléko obsahovat malé množství opioidů, jsou pozitiva kojení tak velká, že je kojení spíše doporučováno. Jedinými výjimkami jsou ženy HIV pozitivní, ženy požívající alkohol, benzodiazepiny (diazepam) a ženy požívající stimulující drogy typu kokain, crack a speed.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza