Marihuana v těhotenství


Marihuana je látka získávaná z rostliny zvané Cannabis sativa. Má částečně i léčivé účinky může se používat proti nechutenství, bolesti a křečím. Nicméně vzhledem k jejím účinkům na snížení IQ, celkovému zhoršení mentálních schopností a sklonem k závislosti je v tomto smyslu užívána jen u těžce nemocných pacientů. Počet lidí zneužívajících marihuanu se neustále zvyšuje, a to včetně žen v plodném věku. Bohužel s konzumací marihuany je také často ruku v ruce konzumace alkoholu, nikotinu a ostatních drog. Procento těhotných žen konzumujících marihuanu se odhaduje na minimálně 10 %.

Jak marihuana v těle účinkuje ?
Ze vdechovaného kouře do krevního oběhu prostupuje až 50 %. V těle se pak dostává zejména do tukové tkáně a je možno ji prokázat až 30 dnů po užití. Je odbourávána játry. Po užití obvykle nastává euforie, bušení srdce, zarudnutí spojivek a někdy pocity strachu. Abstinenční syndrom se může projevit ve smyslu zvýšené ospalosti, špatné nálady - podobně, jako je tomu u závislosti na cigaretách nebo kofeinu.
Jak je to s marihuanou v těhotenství ?
Látky obsažené v marihuaně se dostávají přes placentu přímo k plodu. Dlouhodobé užívání marihuany může vést k porušenému zásobení plodu kyslíkem z placenty a tím i k jeho zhoršenému růstu (IUGR). To pak vede k narození dětí s nízkou porodní váhou. Dále byl zjištěn horší vývoj mozku u dětí, jejichž matky v těhotenství marihuanu užívaly a zvýšení rizika předčasného porodu. Je možné, že je také jedním z rizikových faktorů náhlého úmrtí dítěte, zhoršení tělesného růstu, paměti, IQ a schopnosti učení.
Jedna ze studí také prokázala u dětí, jejichž matky kouřily v těhotenství marihuanu, častěji se vyskytující leukémii.
Marihuana může také u ženy negativně ovlivnit dozrávání vajíčka na vaječníku a u mužů negativně působit na počet spermií, jejich schopnost oplodnit vajíčko a tím přispívat k neplodnosti.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza