Kouření a těhotenství

Hodně žen si možná řekne " i když jsem těhotná, tak pár cigaret denně přece nemůže ničemu uškodit" - chyba ! Bohužel - je to tak, že každá dávka nikotinu vede k poruchám prokrvení placenty a následně k nedostatečnému zásobení nenarozeného dítěte kyslíkem a ostatními živinami. Následky jsou nízká porodní váha, nitroděložní smrt plodu nebo hyperaktivita dětí a poruchy učení v době školní docházky.

Jak je to s nízkou porodní váhou dítěte?
Nízká porodní váha dítěte byla dlouho značně podceňována. Vzhledem k tomu, že děti s nízkou porodní váhou musí v poporodním období příliš rychle "dohonit" váhový rozdíl, tvoří si tak rychle tukové buňky a trpí pak často v dospělosti nadváhou. Bylo také zjištěno, že děti exponované v době těhotenství nikotinu - ať už prostřednictvím samotné těhotné matky, nebo pasivně, se staly v dospělosti také častěji kuřáky.
Co prokázaly studie ?
Prostřednictvím studií sledujících dlouhodobě matky nekuřačky a matky kuřačky a jejich děti v dlouhodobém časovém horizontu byl také prokázán vyšší výskyt nadváhy a cukrovky u "dětí" kuřaček v dospělosti ve věku okolo 30 let, než u kontrolní skupiny.
Jak je to tedy s riziky ?
Kouření zvyšuje riziko:
samovolného potratu a předčasného porodu
předčasného odloučení placenty, nízko nasedající placenty a vcestného lůžka
nitroděložního úmrtí plodu
vrozených vývojových vad (rozštěp rtu aj.)
Kouření v poporodním období
Jak aktivní, tak pasivní kouření má v poporodním období za následek zvýšení rizika:
astmatu a alergií
zánětu průdušek, plic, středního ucha

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza