Druhy hormonální antikoncepce

Jednofázová antikoncepce

Jak tedy posunout nebo úplně odsunout krvácení? Důležité je vědět, jaký typ antikoncepce používáte. Nejjednodušší je prodloužení cyklu u jednofázové antikoncepce. V tom případě se po dobrání jednoho plata tabletek ihned naváže dalším, takže nevzniká pauza, ve které dochází k pseudomenstruačnímu krvácení. Pozor je třeba si dát u preparátů, které se berou neustále, protože místo pauzy mají některé druhy hormonální antikoncepce přidané tabletky bez obsahu účinné látky. Chce-li odsunout krvácení, musí tedy vyhodit tablety bez účinné látky. Většinou mají jinou barvu a také v příbalovém letáku je uvedeno, které prášky již neobsahují účinnou látku. Tímto způsobem lze odkládat menstruaci libovolně dlouho, aniž by to mělo vliv na zdraví ženy.

Třífázová antikoncepce

Složitější situace nastává u preparátů třífázových. Tam se nedá pseudomenstruační krvácení odsunout na další měsíc, dá se pouze prodloužit doba, než k němu dojde. Principem je po dobrání prášků třetí fáze navázání opět prášky třetí fáze z nového blistru. Prášky prvních dvou fází je třeba vyhodit. Toto řešení je nepraktické, cyklus se prodlouží pouze o pár dní, zatímco ekonomicky to uživatelku zbytečně ruinuje.
Je-li tedy potřeba prodloužit cyklus o více dní, je výhodnější nechat si od lékaře předepsat preparát, který používají k oddálení krvácení ženy bez hormonální antikoncepce, nebo se nechat převést na jednofázovou antikoncepci.

Přechod k jiné antikoncepci

Přechod na jiný druh hormonální antikoncepce je také poměrně jednoduchý. Po dobrání jednoho druhu antikoncepce se v den, kdy začalo pseudomenstruační krvácení, začne brát antikoncepce nová. Ochrana před otěhotněním nastupuje od prvního dne.
Aby si tělo zvyklo na nový druh antikoncepce, potřebuje na to čas. Doporučuje se brát stejnou antikoncepci tři měsíce a teprve poté ji vyměnit za jinou v případě, že uživatelce nevyhovuje. Vystřídání po jednom měsíci užívání sice je možné, ale přistupuje se k němu většinou jen v případě výrazných nežádoucích účinků.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza