Antikoncepce a těhotenství

Mnoho otázek žen směřuje k vysazení antikoncepce a těhotenství. Po vysazení antikoncepce zase automaticky naskočí normální cyklus s klasickým menstruačním krvácením, tj. uvolňuje se vajíčko, a není-li oplozeno, připravená děložní sliznice se společně s vajíčkem a s krví vyloučí. Někdy může cyklus být trochu nepravidelný, než si tělo zase zvykne na své vlastní hladiny hormonů.
Také okamžitá schopnost otěhotnět po dlouhodobějším braní hormonální antikoncepce bývá většinou snížená. Ovšem spoléhat se na to nedá, protože existují případy, kdy pár vysadil antikoncepci s tím, že "až se zadaří, tak se zadaří". "Zadařilo" se jim však hned při prvních sexuálních radovánkách po vysazení antikoncepce. Není to sice běžné, ale stát se to může.
Mezi laiky někdy koluje pověra, že by žena neměla otěhotnět bezprostředně po vysazení antikoncepce, ale až za několik měsíců, aby nebyl poškozen plod. Žádné lékařské výzkumy ani studie tento fakt neprokázaly. Hormony, které žena dostává, jsou analogy přirozených hormonů vytvářených tělem, odbourávají se v játrech a v těle se za předpokladu dobrých jaterních funkcí nehromadí, a tudíž nijak nemohou ovlivnit případné embryo.

"Mléčná antikoncepce"

Dráždění prsních bradavek při kojení má tlumivý účinek na centra v mozku, která řídí funkci vaječníků. Po dobu této "blokády" nedochází k dozrávání a uvolňování vajíček. Není to ale stoprocentní. Spolehlivost velmi závisí na charakteru kojení. Pro dokonalý antikoncepční efekt je nutno:
  • kojit alespoň 6krát za 24 hodin
  • dbát na to, aby přestávka mezi kojením nebyla delší než 6 hodin v noci a 4 hodiny ve dne
  • nepřikrmovat dítě umělou výživou
Kojení může být spolehlivou antikoncepční metodou maximálně prvních 6 měsíců po porodu. Nástupem prvního menstruačního krvácení období neplodnosti nekompromisně končí.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza