Menstruace jako tabu

Menarche je příliš často označována za jakousi temnou událost.
Zanette Lewis ve svém příběhu Ztráta a nabytí zodpovědnosti píše o tom, že menarche byla v dějinách označována jako věk, kdy může být otrokyně prodána jako žena. ¨

V Postroji popisuje Deo Robbins svůj pocit ponížení, když si poprvé oblékla menstruační pás své matky.
Několik Žen ve svých příbězích podrobně líčí bolest pohlavku, který dostaly, když se o svou novinu podělily.
Menstruace jako tabu je bohužel součástí našich náboženství, kultury a historie. V Koránu (2:222) se hlásá, že menstruující ženy jsou ?nemocné a nečisté" a přikazuje mužům ?zdržujte se tedy žen svých po dobu menstruace a nepřibližujte se k nim, dokud se neučistí".
Židovky mají zakázán sex.
Francouzské hospodyňky nesmějí vyrábět majonézu, a jak popisuje Shobba Shrnina ve svém příběhu Zamčená v pokoji s indickou plackou, indické ženy jsou vykázaný ze svých vlastních domovů.
Ve starověkém Římě napsal filozof Plinius Starší, že kontakt s menstruační krví ?způsobí, že čerstvé víno zkysne, obilí tím dotčeně nebude úrodné, rouby uhynou, semena v zahradách uschnou, ovoce upadá ze stromů, ostří ocele se ztupí a lesk slonoviny povadne..."
Dnes už tato slova působí směsně, ale diskriminace a nevědomost přetrvávají. Problémy jsou mnohem závažnější. V Pákistánu o menstruaci v této době neslyšelo osmdesát sedm procent dívek, když ji dostaly.
V Africe musí dívky často zůstat během menstruace doma místo školy, protože nemají hygienické pomůcky, A tak přicházejí skoro o čtvrtinu vzdělání, na něž mají nárok.
A pak existuje spousta afrických kmenů, pro které je první menstruace datem pro ženskou obřízku.
Tím nechci říct, že by nedošlo k pokroku nebo že neexistuji žádné kultury, které tuto událost oslavují. Jedním z nejdůležitějších obřadů u Navahů je Kinaalda, oslava na počest první menstruace u ženy. Je to čtyřdenní rituál spojený radostnými tanci a písněmi.
Můžete se vsadit, že kdyby muži menstruovali, oslavovali by.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza