Jak kalíšek používat?

Zkuste si první zavedení kalíšku ještě před začátkem menstruace, protože každá žena musí najít umístění kalíšku, které bude právě pro ni optimální.
Pro Vás nejoptimálnější polohu a způsob zavedení objevíte už během první menstruace, při níž budete kalíšek používat. Pro větší jistotu můžete ze začátku používat společně s kalíškem slipové vložky. Poté jistě zjistíte, že kalíšek je velmi pohodlné a zároveň čisté řešení hygieny.
Před začátkem každé menstruace kalíšek musíte vyvařit (stačí 10 minut)!

Zavedení:

Nejlepší poloha pro zavedení kalíšku do pochvy je v podřepu. Kalíšek navlhčete, aby zavedení bylo snazší. Pro usnadnění můžete použít lubrikační gel (ne vazelínu), ale brzy zjistíte, že během menstruace to vůbec není třeba.

Přeložte kalíšek (viz obrázek) a uchopte ho mezi palec a ukazováček. Takto přeložený ho zasuňte do pochvy. Nemusíte nijak tlačit, zasunutí proveďte v přirozeném směru. Teprve až bude kalíšek víceméně celý v pochvě, můžete ho pustit. Ústí kalíšku se rozevře, přitiskne se k poševním stěnám a vznikne tak podtlak potřebný k tomu, aby krev neunikala mimo kalíšek. Zavedení kalíšku není o moc těžší než zavedení tampónu, takže se toho rozhodně nebojte!

Ujistěte se, že jste kalíšek zavedla správně. Uchopte ho za držátko (nebojte se, nezasunete ho tak daleko, že byste na něj nedosáhla a tvar kalíšku zabrání posunutí směrem dovnitř). Zkuste kalíšek lehce povytáhnout. Pokud to nepůjde, vznikl podtlak, zavedení bylo správné. Pokud by kalíšek šel snadno vytáhnout, pravděpodobně se nerozvinul správně a nepřiléhá dobře k poševní stěně.
1.
2.
3.
4.
5.
a vznikne tak podtlak potřebný k tomu, aby krev neunikala mimo kalíšek. Zavedení kalíšku není o moc těžší než zavedení tampónu, takže se toho rozhodně nebojte!

Ujistěte se, že jste kalíšek zavedla správně. Uchopte ho za držátko (nebojte se, nezasunete ho tak daleko, že byste na něj nedosáhla a tvar kalíšku zabrání posunutí směrem dovnitř). Zkuste kalíšek lehce povytáhnout. Pokud to nepůjde, vznikl podtlak, zavedení bylo správné. Pokud by kalíšek šel snadno vytáhnout, pravděpodobně se nerozvinul správně a nepřiléhá dobře k poševní stěně.

Vyjmutí:

Měla byste bez problémů dosáhnout na spodní část kalíšku (dno nad držátkem). Pokud ne, nic se neděje a provedete vyjmutí pomocí držátka. Při vyjmutí je třeba zrušit podtlak vzniklý při zavedení. Stiskněte spodní část kalíšku, tím docílíte toho, že se ústí kalíšku oddálí od poševní stěny. Po té kalíšek vytáhnete. Při vytahování si můžete pomoct stažením poševních svalů.
Pokud zrovna nebudete hlavou dolů, nashromážděná krev Vám z kalíšku při vytahování rozhodně nevyteče! Spodní část kalíšku se při správném zavedení do kontaktu s krví nedostane, takže nehrozí, že by jste se ušpinila.
Při použití zjistíte, že jediné, o čem víte, je držátko kalíšku. Dotýká se totiž Vaší citlivé intimní oblasti. Až si vyzkoušíte, že s vyjmutím kalíšku nemáte žádný problém, držátko ustřihněte. Uvidíte, že nakonec si budete tak jistá, že držátko odstraníte úplně.

Jak často kalíšek vyprázdnit?

Mooncup udrží 30 ml tekutiny, což je průměrně jedna třetina celkového množství za celý menstruační cyklus. Pokud máte zkušenosti s používáním tampónů, vyprazdňujte kalíšek po stejné době, jakoby jste vyměnila tampón. Pokud nemáte žádné zkušenosti, vyprazdňujte kalíšek asi po 4 hodinách. Časem pravděpodobně zjistíte, že vyprázdnění můžete provádět po delší době.
Nezapomeňte na kalíšek (snadno se to stane:) a vyprázdněte ho nejdéle po 8 hodinách. Přes noc ho můžete mít zavedený i déle, menstruace je většinou slabší. Ráno ho ale nezapomeňte vypláchnout.

Hygiena a péče o kalíšek:

Kalíšek máte vždy 3 týdny uložený, nesmíte ho zapomenout před použitím vyvařit! Nenechte vodu vyvařit, silikonový kalíšek se rozpustí! Můžete použít i sterilizátor na kojenecké lahve nebo desinfekční roztok z lékárny místo vyváření.

Nezapomeňte, že se při manipulaci s kalíškem dotýkáte svých intimních partií. Umyjte si před tím ruce! Krev se shromažďuje uvnitř kalíšku, při šikovné manipulaci se tedy vůbec neušpiníte.

Při vyjmutí kalíšek pouze omyjte vodou a znovu si ho zaveďte. Pokud byste používání během menstruace přerušila a kalíšek nějakou dobu nepoužívala, je nutné ho před dalším použitím znovu vyvařit.
Pokud nemáte po ruce umyvadlo (např. na veřejných záchodech), mějte sebou petlahev s vodou. Stejně byste ji měla mít kvůli pitnému režimu. Tak si hlavně v době používání kalíšku nekupte slazenou minerálku :)

Společně s kalíškem dostanete látkový pytlík, ve kterém skladujte kalíšek v době, kdy ho nepotřebujete.
Po skončení menstruace kalíšek dobře vymyjte. Nerovnosti kalíšku snadno vyčistíte nějakým kartáčkem. Zkontrolujte, zda jsou malé otvory pod horním okrajem průchodné (slouží k usnadnění vyjmutí kalíšku).
Kalíšek během používání změní barvu (asi jako dětský dudlík). Nemění se tím jeho vlastnosti a neznamená to, že by byl špinavý.
Nedovolte, aby se silikonový kalíšek dostal do kontaktu s látkami na bázi ropy či rostlinných olejů, jako vazelína, éterické oleje či agresivní čistící prostředky - mohly by narušit strukturu kalíšku. Neskladujte kalíšek v plastových sáčcích nebo v uzavřených nádobách.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza