Hysteroskopie

Hysteroskopie je endoskopické vyšetření dělohy. Pomocí zvláštního neohebného nástroje umožňuje lékaři prohlédnout její vnitřní dutinu. První hysteroskopii provedl v roce 1869 Pantaleoni. Jeho tehdejší přístroj díky nedokonalému zobrazení ještě neumožňoval širší použití. To nastalo až po zdokonalení optického systému a zavedení skleněných vláken.

Kdy se vyšetření používá...

Hysteroskopie slouží k přehlednému zobrazení Vaší děložní dutiny. Obvykle se provádí v případě nepravidelného krvácení a neplodnosti. Slouží i pro ověření rozsahu nádorů v pánvi. Vyšetření navrhuje a provádí gynekolog.

K čemu vyšetření bude...

Vyšetření může odhalit příčinu neplodnosti nebo nepravidelného krvácení. Mezi časté nálezy v takových případech patří polypy, nezhoubné děložní nádory (myomy) a anatomické odchylky dělohy (poruchy jejího utváření, přepážky). Moderní přístroje umožňují kromě diagnostiky provést i drobné zákroky v děložní dutině. Nejčastěji se provádí odběr vzorků tkáně na histologické vyšetření.

Co je k tomu potřeba...

Vyšetření se provádí pomocí hysteroskopu. Tvoří jej tenká, asi 30 cm dlouhá dutá kovová trubice s optickým systémem a zdrojem světla. K hysteroskopu je možné použít přídavná zařízení k odběru vzorků (bioptické kleště). Při zavedení přístroje se využívají gynekologická zrcadla, kleště k uchopení děložního čípku. a sondy k jeho postupnému rozšíření.

Jaký je princip...

Po zavedení dutého hysteroskopu pochvou do dělohy může lékař svým zrakem přímo sledovat její dutinu. Prostor osvětluje světlo z optických vláken na obvodu trubice. Děloha se pro lepší přehlednost plní tekutinou nebo plynem.

Jak se na to připravit...

Hysteroskopie se nejlépe provádí v době, kdy je děložní sliznice (endometrium) nejnižší. K tomu přirozeně dochází po menstruaci. V případě potřeby Vám lékař může podat léky, které růst endometria dokáží zpomalit. Výkon se obvykle provádí v celkové anestézii. Je ale možné ho provádět i v místním znecitlivění děložního čípku.

Jak vyšetření probíhá...

Lehnete si na záda na vyšetřovací stůl do tzv. gynekologické polohy. To znamená, že roztáhnete nohy a položíte je do speciálních třmenů na okraji stolu. Lékař provede desinfekci Vašeho genitálu. Mezitím Vás anesteziolog uvede do umělého spánku. Od té doby už o ničem kolem sebe nebudete vědět a nic neucítíte. Lékař pomocí gynekologických zrcadel zpřístupní Váš děložní čípek, uchopí jej do kleští a provede jeho dilataci. Potom zavede hysteroskop do děložní dutiny. Při vyšetření naplní Vaši dělohu fyziologickým roztokem. Tím dojde k roztažení jejích stěn a zlepšení přehlednosti. Zrakem sleduje vnitřek dělohy. V případě potřeby odebere vzorky tkáně na histologické vyšetření. Celý výkon trvá asi 30 až 45 minut.

Kdy bude výsledek...

Výsledek vyšetření se dozvíte okamžitě po probuzení. V případě odběru vzorků tkáně, trvá jejich vyhodnocení asi 1 týden.

Co vyšetření ukáže...

Přehledné zobrazení děložní dutiny odhalí odchylky od normálu. Normální sliznice má obvykle růžovou barvu. Do děložní dutiny mohou vyrůstat polypy nebo myomy. Lékař posuzuje prokrvení stěn dělohy a změny jejich vzhledu. Poškozené okrsky budí podezření na nádor. Z vybraných míst odebírá lékař vzorky, které podezření vyvrátí nebo potvrdí.

Kam povedou další kroky...

Výkon se obvykle provádí za krátkodobého pobytu v nemocnici. Z anestézie se probudíte v nemocničním pokoji. Po výkonu můžete lehce krvácet a proto je vhodné použít menstruační vložku. Domů budete propuštěna ještě týž den večer nebo následující ráno.

Dostupnost...

Hysteroskopie se provádí na gynekologickém oddělení každé nemocnice.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza