Gynekologické vyšetření

Jsem bez obtíží. Musím k lékaři?

Gynekologické vyšetření je vyšetřením preventivním. Prevencí rozumíme předcházení vzniku určitého onemocnění. V gynekologii se to týká především nádorů děložního čípku. Tedy té části dělohy, která vyčnívá do pochvy. Důležité je včas rozpoznat takzvané dysplazie děložního čípku. To jsou stavy, které nádorem ještě nejsou, ale jsou vysoce rizikové pro vznik nádoru v budoucnosti. Pokud takový stav zjistíme, můžeme ho pouze sledovat nebo odstranit malým operačním výkonem.
V ČR se vyšetření obvykle provádí 1x ročně. V některých případech může lékař doporučit kontroly častěji. Na prohlídky by žena měla chodit od zahájení pohlavního života a v intervalech podle rizika. Určitě každá žena nad 20 let by měla být gynekologicky vyšetřena. Vyšetření bývá nebolestivé, trvá pouze pár minut

Jak probíhá vyšetření?

Jeho součástí je vyšetření v zrcadlech, palpačního (pohmatového) vyšetření. Často výborným pomocníkem je i ultrazvukové vyšetření.
Anamneza: Je soubor údajů, které informují o zdravotním stavu. Lékař se ptá na onemocnění rodičů a sourozenců. Samotné pacientky pak na prodělané dětské nemoci, závažné infekce, úrazy, operace, porody, projevy alergie a další onemocnění i způsob jejich léčby. Nevyhne se ani otázce kouření a alkoholu. Před vlastním vyšetření je vždy dotaz na termín poslední menstruace, případně přítomnost gynekologických obtíží (bolest, krvácení, výtok).
Vyšetření v zrcadlech: Gynekologická zrcadla se zavádí do pochvy. Lékaři umožňují prohlédnutí zrakem poševní stěny a děložní čípek. Může zjistit záněty pochvy a děložního čípku, útvary viditelné z děložního čípku, poranění, jizvy apod. Současně může provést vyšetření kolposkopem. To je vyšetření pochvy a povrchu děložního čípku pomocí speciálního optického přístroje. Lékař také může odebrat materiál na bakteriologické (zjištění možného zánětu) či cytologické vyšetření. V tomto případě vatovou štětičkou či malým kartáčkem setře povrch čípku, pochvy nebo zevních rodidel a přenese se na sklíčko, kde se prohlíží pod mikroskopem. Samozřejmě pokud je žena stále panna lékaři obvykle vyšetření přes pochvu upustí. Pokud je nutné provádí se přes konečník.
Vyšetření pohmatem: Vyšetření se provádí mezi dvěma prsty jedné ruky zavedenými do pochvy a prsty druhé ruky, která prohmatává podbřišek (bimanuální). Lékař získá představu o vnitřních rodidlech ženy (děloha, vejcovody, vaječníky), o jejich velikost, tvaru a uložení). Ztížené vyšetření bývá u obézních žen, při napínání břišní stěny, při náhle vzniklých gynekologických zánětech (pro bolest) nebo při naplněném močovém měchýři. Před vlastním vyšetření se žena vymočí.
Je možné i vyšetření rektální (prováděné přes konečník). Jako samostatné se provádí v dětské gynekologii. Děti přicházejí nejčastěji pro bolesti v podbřišku. Je nutný citlivý přístup, často pomůže přítomnost samotné matky u vyšetření. Jako doplněk bimanuálního vyšetření je výhodné především u žen při podezření na nádorové onemocnění v malé pánvi.

Ultrazvukové vyšetření: Toto vyšetření umožňuje lépe zjistit podezřelé nálezy v oblasti malé pánve. V gynekologii se provádí buď transabdominální (přes břišní stěnu) nebo transvaginální (přes pochvu) sondou. Výhodnější je vyšetření přes pochvu, kdy je bližší kontakt s vnitřními pohlavními orgány ženy.
Žena leží na zádech s pokrčenýma nohama a do pochvy je zasunuta sonda. Přes břicho je výhodné u dětí a dále u těhotných žen. Pro dobrou zobrazitelnost by měla mít žena plný močový měchýř. Doporučuje se vypít minimálně jeden litr tekutin alespoň hodinu před vyšetřením.
Zhoubný nádor děložního čípku je třetím nejčastějším nádorem u žen. Pravidelnou prohlídkou lze onemocnění včas zjistit a v počátku i úspěšně vyléčit. Proč zbytečně riskovat se svým zdravím.

Kam povedou další kroky...

Gynekologické vyšetření Vás nijak neomezuje. Po jeho skončení můžete jíst, pít a věnovat se libovolné činnosti.

Dostupnost...

Gynekologické vyšetření provádí specialista v gynekologické ambulanci nebo na lůžkovém gynekologicko-porodnickém oddělení každé nemocnice.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza