Často kladené dotazy

Není kalíšek příliš velký?

Není. Verzi Mooncup B a LadyCup S mohou používat i dívky s úzkým poševním vchodem. LadyCup S je vhodný pro dívky, které ještě neměly pohlavní styk.

Existují ještě další typy menstruačních kalíšků než je Mooncup a ladyCup? Jaký je mezi nimi rozdíl?

Existuje opravdu několik typů menstruačních kalíšků - silikonové Diva Cup a Lunette, dále Keeper, který je vyrobený z přírodní gumy, a měkký jednorázový kalíšek Softcup.
Mezi silikonovými kalíšky není téměř žádný rozdíl. Všechny typy jsou z lékařského silikonu, všechny byly schváleny americkou FDA (úřadem pro léčiva a potraviny amerického ministerstva zdravotnictví), velmi se neliší ani ve velikosti. The Moon Cup se vyrábí v USA, Diva Cup v Kanadě, Mooncup ve Velké Británii, LadyCup v Čechách. Proto se liší cenou.
Hlavní odlišnost kalíšku Keeper je v tom, že je vyroben z přírodní gumy, na kterou je mnoho lidí alergických. Pokud si nejste jistá, jak je to s Vámi a alergií na latex, zvolete raději Mooncup, LadyCup nebo jiný silikonový menstruační kalíšek.
Jednorázový kalíšek Softcup má oproti ostatním jednu velkou nevýhodu a to je fakt, že je jen na jedno použití. Není tedy ekologicky ani ekonomicky výhodnější než tampóny nebo vložky.

Když nemám možnost kalíšek vyvařit (například na cestách), mohu použít nějakou desinfekci?

O použití desinfekce jsme se radily jak s gynekoložkou, tak s výrobcem. Ano, desinfekci místo vyváření použít můžete. Pokud zvolíte desinfekční roztok z lékárny (Desident, Milton), omyjte kalíšek po jeho použití ještě velmi pečlivě vodou. Desinfekce by na kalíšku neměla zůstat, její zbytky by mohly negativně působit na přirozenou flóru v pochvě. V každé lékárně jsou dostupné i desinfekční tablety Milton, které se rozpouštějí ve vodě. Pokud jste ale na cestách, nejsou tyto tablety moc praktické. Jedna se totiž rozpouští v 5 litrech vody. Kdo z nás s sebou na cesty vozí kyblík…

Co když mi kalíšek protéká?

Bohužel stejně jako tampón nebo vložka ani kalíšek není vždy u každého stoprocentní. Je ale často těžké určit, kde je problém. Jaký typ kalíšku jste zakoupila - LadyCup nebo Mooncup? Máte správnou velikost? Kolik je vám let? Jste již po porodu? Sportujete? Všechny tyhle věci mají na používání kalíšku vliv. LadyCup S je pro ženy do 25 let a bez porodu (jinak L), Mooncup B do 30 let a bez porodu (jinak A).
Pokud správnou velikost máte, kalíšek by protékat neměl. Pokud samozřejmě není plný. Jak často jej vyplachujete? Když jej vyplachujete, jak moc je plný?
V návodu najdete tipy jak postupovat, pokud kalíšek protéká nebo netěsní. Jsou velmi prakticky napsané.
Pokud máte sedavé zaměstnání nebo málo sportuje, pak je svalstvo pánevního dna povolené a i když je vám třeba 24 let, potřebuje kalíšek Mooncup A nebo LadyCup L. Pomoci mohou > kegelovy cviky - každopádně v případě, že máte kalíšek L a stejně netěsní. Jednoduchým řešením je také použití slipové vložky v kombinaci s kalíškem, který trochu protéká.
Taky ne každému jde manipulace snadno hned první den menstruace. Mějte trpělivost, naučte se s kalíškem zacházet.

Nemůže se stát, že krev nateče zpět do dělohy?

Ne! Potvrdí Vám to i Vaše gynekoložka. Krev odchází úzkým místem mezi dělohou a pochvou a rozhodně se nemůže stát, že by natekla zpět do dělohy. V noci se také část krve shromažďuje v pochvě (ráno si toho všimnete, když jdete na záchod) a tato krev se v pochvě nijak nesráží a nemůže Vám ublížit.

Mohou kalíšek používat i dívky, které ještě neměly pohlavní styk?

Panny kalíšek v zásadě používat mohou - v panenské bláně jsou otvory. Jimi vytéká menstruační krev a jimi také můžete obvykle zavést tampón. Velikost těchto otvorů je ale velmi individuální a je možné, že Vám kalíšek zavést nepůjde, nebo bude zavádění a vyndavání nepříjemné. Pokud bez problémů používáte tampóny větší velikosti než je mini, pak Vám pravděpodobně bude i kalíšek (Mooncup B, LadyCup S) vyhovovat. Pokud ne, radíme Vám s nákupem kalíšku počkat.

Dobrý den, nikde nenašla informaci, zda kalíšek můžu používat i při zavedením nitroděložním tělísku. Tělísko má takové vlákno, které volně visí do pochvy (asi 2 cm), aby se zase dalo vyndat. Obávám se, aby to vlákno nenarušovalo vzniklý podtlak a aby kalíšek fungoval.

Kalíšek Mooncup i LadyCup můžete používat i při zavedeném nitroděložním tělísku. Vlákno podtlak nijak nenaruší a ani jinak byste s používáním kalíšku při zavedeném nitroděložním tělísku neměla mít žádný problém.

Je balení, ve kterém kalíšek posíláte diskrétní? Když si nechám zásilku poslat do zaměstnání, nedozví se každý, co je uvnitř?

Kalíšek posíláme v bílé bublinkové obálce, na které uvádíme pouze zpáteční adresu. Proto se nemusíte obávat, že by se o obsahu Vašeho balíčku dozvěděl někdo další.

Dočetla jsem se na Vašich stránkách a v návodu o gyn. nezávadnosti, o problémech, o jejich řešení. To je všechno v pořádku. Co však neuvádíte je problém se vzduchem nebo podtlakem v pochvě. Nehrozí v této souvislosti embólie či možnost srdečního onemocnění (i infarktu), tak, že se vzduch dostane pochvou do dělohy a z dělohy nějaká bublinka vzduchu dále do těla?
Může to být také jen špatný pocit, ale po zavedení kalíšku mám pocit, jako by se mi právě do pochvy dostal vzduch, ten se drží v podbřišku, a to vytváří bolest.

V žádném případě není možné, aby došlo k embolii neboť kalíšek je o dost větší než průměr hrdla děložního. Kalíšek nemůže působit jako pumpička, kterou vháníte vzduch dovnitř - to by musel kalíšek děložní hrdlo pevně obmykat. Pochva není chráněna proti přítomnosti vzduchu, vzduch je v pochvě běžně.
Už řadu let se používají nitroděležní tělíska, která se zavádejí přímo do dělohy a ani u těch nebezpečí embolie nehrozí.
Zavádíte kalíšek správně? Jestli po zavedení kalíšek cítíte, můžete ho mít ve špatné pozici. Vzduch cítit nemůžete, v žádném případě se vzduch z pochvy nemůže dostat do břicha, které by Vás pak bolelo.
Používáním kalíšku si v žádném případě nemůžete ublížit. Používání Vám nemusí z různých důvodů vyhovovat, ale nebude Vám po jeho použití špatně z fyziologických důvodů. U tampónů je situace jiná, tampón může utěsnit děložní hrdlo a tak způsobit vážné problémy a také vysušuje děložní sliznici. Ani jeden z těchto problémů a se však u kalíšku nevyskytuje.
MUDr. Marcela Bittnerová

Tampón mi připadá přírodnější. Proč všichni používají tampóny a ne kalíšky?

Protože kalíšek Mooncup se teprve od roku 2002 vyrábí z hypoalergeního silikonu a je vhodný pro všechny ženy (i pro ty, které jsou alergické na gumu). Tampóny jsou již na trhu dlouho a mají velkou reklamu. Ale zeptejte se své gynekoložky, co si o tampónech myslí. Zjistěte si, kolik gynekologů opravdu tampóny doporučuje (a kteří přímo nespolupracují s výrobci tampónů)! Informujte se čím, je tampón napuštěný (jak ovlivňuje vaginální prostředí). A věděly jste, že na syndrom toxického šoku, který tampóny způsobují, lze i zemřít?

Neumažu si oblečení, když si během dne budu kalíšek vyndávat a čistit například na toaletě v zaměstnání?

Ne, protože v kalíšku je podtlak, který během vyjímání sice rušíte, ale jeho "dozvuky" přemístí krev, která by vytekla v příštích okamžicích, do kalíšku. Můžete několik minut čistit kalíšek a neměla byste se zamazat. Ze začátku můžete pro jistotu použít toaletní papír nebo ubrousek, než nabudete potřebných zkušeností.

Zdroj: kalisek.cz

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza