Ženská kapavka

Kapavka (gonorea) je infekce způsobená bakterií Neisseria gonorrhoeae, v běžné řeči často nazývané starým názvem gonokok.
Mikrob (v mikroskopu při obvyklém způsobu barvení podle Grama je to esteticky působící bakterie tvaru dvou červených kávových zrnek) napadá u ženy děložní čípek, odkud se může šířit na dělohu, vejcovody, pánevní pobřišnici (pánevní zánětlivá nemoc). Postihuje také močovou trubici a močový měchýř a pokud se dostane při orálním nebo análním styku do hltanu nebo konečníku, způsobí infekci i tam. Důsledkem infekce je často neprůchodnost vejcovodů s následnou neplodností.
U muže postihuje Neisseria gonorrhoeae močové cesty a projevuje se zánětem močové trubice, z které se pozoruje v akutním stavu výtok (odtud je název "kapavka"). Infekce se může rozšířit na kanálky nadvarlete a i zde způsobit neplodnost.
Kapavka se přenáší prakticky výhradně pohlavním stykem (výjimkou by snad mohl být přenos vlhkou žínkou, společným používáním "robertka" apod.) a patří mezi klasické pohlavní nemoci. Klinicky se kapavka projevuje bolesti v podbřišku, bolestmi při souloži, pálením při močení, krvácením mimo cyklus. Nevzácné jsou celkové příznaky (zvýšená teplota).
Diagnóza vyžaduje průkaz bakterie, který není zcela jednoduchý (běžné mikrobiologické vyšetření gonokoky většinou neprokáže).
Léčba spočívá v užívání antibiotik, možností je celá řada, nejčastěji se používají antibiotika penicilinového typu (amoxycilin) nebo makrolidy (např. roxitromycin). Léčba partnera (resp. všech partnerů) a jeho dalších partnerek je nutností.
Kapavka je uvedena (na rozdíl např. od chlamydiové infekce nebo genitálního herpesu) v zákonu o pohlavních nemocech. To má některé společensky nepříjemné následky. Léčba je povinná a vědomé nakažení dalšího partnera může být postiženo. Léčbu prokázané kapavky zpravidla řídí kožní lékař, který též kontaktuje a vyšetřuje sexuální partnery, jejichž jména musí nemocná žena nahlásit.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza