Trápí vás výtok či svědění?

Pochva je normálně osídlena směsí bakterií, které jsou ve vzájemné rovnováze. Hlavním druhem bakterií zajišťujícím zdravé poševní prostředí a stabilitu mezi bakteriemi jsou laktobacily.


Laktobacily přetvářejí cukry na kyselinu mléčnou a zajišťují tak v pochvě kyselé prostředí (s pH nejvýš 4,8), které brání růstu dalším (patogenním) mikroorganismům. Pokud je rovnováha v pochvě narušena, ubývají laktobacily a přemnoží se buď kvasinky nebo bakterie. Následně vzniká zánět provázený výtokem a často také pálením nebo svěděním.
Je-li v popředí výrazné svědění a/nebo bílý, hustý tvarohovitý výtok (bez zápachu), jedná se pravděpodobně o mykózu (přemnožení kvasinek), volíme volně prodejná antimykotika (vždy vaginální tablety), účinek se projeví během několika málo dní. Pro rychlejší odstranění svědění je možné léčbu doplnit výplachy roztokem benzydamin hydrochloridu (Rosalgin), který má znecitlivující účinek, vždy je třeba dodržet pravidlo - nejdřív výplach, pak zavedení vaginální tablety.
Je-li v popředí výtok (nažloutlý nebo našedlý), který případně zapáchá, pak je příčinou přemnožení bakterií a volíme výplach roztokem benzydamin hydrochloridu (Rosalgin).
Výplachy Rosalginem lze s úspěchem používat rovněž jako prevenci zánětů pochvy, např. po menstruaci, po pohlavním styku nebo v rámci každodenní hygieny. Výplachy se provádějí speciálním aplikátorem, který je též možno zakoupit v lékárně.
Rosalgin je léčivý přípravek určený k oplachům a výplachům ženského pohlavního ústrojí.
Rosalgin vykazuje 3 účinky:
· působí proti škodlivým bakteriím a kvasinkám, ale neničí ochranné laktobacily
· díky znecitlivujícímu účinku do několika minut odstraní nepříjemné pálení a svědění
mechanické odstranění nečistot z pochvy přispívá k účinnosti léčby, zvláště při silnějším výtoku

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza