Mykoplazmatické infekce pohlavního ústrojí

Mykoplazmata jsou velmi malé bakterie (dokonce nejmenší známé bakterie), které žijí uvnitř buněk. V pohlavním ústrojí se vyskytují především dva druhy, Mycoplasma hominis a Ureaplasma urealyticum.
Vztah mykoplazmat k zánětům pohlavního ústrojí je problematický. Poměrně často se nacházejí i u zdravých žen, ještě častější jsou u žen s různými výtoky, kde však zřejmě nejsou příčinou (např. při anaerobní vaginóze). Zda mohou způsobit zánět dělohy a vejcovodů je problematické.
V těhotenství se někdy dává infekce mykoplazmaty do souvislosti se zvýšeným rizikem předčasného porodu, především však mohou mykoplazmata způsobit infekce nezralého novorozence.
Léčit mykoplazmatickou infekci není příliš obtížné, mykoplazmata jsou dobře citlivá na antibiotika tetracyklinové (např. doxycyclin) nebo makrolidové (např. roxitromycin) řady. Ovšem recidivy jsou časté a vztah mykoplazmat k zánětům pohlavního ústrojí je problematický. Je tedy sporné, zda vůbec po mykoplazmatech (s výjimkou žen ohrožených předčasným porodem) pátrat a zda se je vůbec pokoušet léčit. Význam ureaplazmat pro záněty ženského pohlavního ústrojí je ještě problematičtější.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza