Co to jsou a jak se projevují gynekologické záněty?

Zánětem reaguje organismus na nějakou škodlivinu. Je-li tkáň poškozena, odpoví zánětem. Zvyšuje se prokrvení tkáně, uvolňují se působky, které přivolávají bílé krvinky, aktivuje se činnost fibroblastů, buněk, které jsou schopny vytvořit novou tkáň. Tyto změny můžeme pozorovat jako zčervenání, zteplání, otok, bolest.

Každý orgán lidského těla může být postižen zánětem - a tedy i každý orgán ženského pohlavního ústrojí. Příčiny a projevy jsou však na různých místech různé.
Na zevním pohlavním ústrojí (vulvě) se zánět (vulvitis) projeví zčervenáním, bolestí, svěděním, pálením. Kromě onemocnění způsobených mikroorganismy (často kvasinkami) se zde mohou objevit i kožní záněty jako jinde na těle - např. lupénka. Svéráznou formou zánětu vulvy je zánět Bartholinovy žlázy.
V pochvě se zánět (vaginitis) projevuje výtokem. Často je spojen se zánětem vulvy (vulvovaginitis), proto je výtok nezřídka provázen např. svěděním. Příčina je většinou mikrobiální, podílejí se bakterie, kvasinky, prvoci a dokonce i červi (roupi).
Záněty zevního pohlavního ústrojí a pochvy dovedou být velmi nepříjemné, ale ve velké většině případů nemají žádné dlouhodobé následky.
Zánět děložního čípku (cervicitis), tj. té části dělohy, která vyčnívá do pochvy, se též projeví výtokem (ale často je zcela bez příznaků), jeho příčiny jsou však jiné. Velkou většinou je způsoben pouhými dvěma bakteriemi, které se přenášejí pohlavním stykem. Jsou to Chlamydia trachomatis a Neisseria gonorrhoeae.
Z děložního čípku může zánět přestoupit na celou dělohu (metritis) a posléze na vejcovody (salpingitis, adnexitis) - pánevní zánětlivá nemoc. Příznaky nemusí být výrazné, o to je záludnější - důsledkem prodělaného zánětu vejcovodů může být neprůchodnost vejcovodů a neplodnost.
Vaječník je orgán, který je proti zánětu značně odolný (to, čemu ženy říkají "zánět vaječníků" je ve skutečnosti zánět vejcovodů). Z vejcovodů však může zánět přejít na pánevní pobřišnici (pelveoperitonitis) a ve výjimečných případech na celý organismus.
Záněty dělohy a vejcovodů se projevují bolesti v podbřišku a případně krvácením mimo cyklus. Příznaků může být velmi málo, důsledky mohou být závažné. Výraznou, byť ne stoprocentní, prevencí je odpovědný výběr sexuálních partnerů a používání kondomu. Většina těchto zánětů souvisí s bakteriemi, které se přenášejí pohlavním stykem.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza