Vulvovaginální mykóza

Mykotické záněty zevního pohlavního ústrojí ženy jsou velmi časté, projevují se pálením, svěděním, výtokem. Výtok může mít velmi různý charakter, jen někdy je přítomen charakteristický "tvarohovitý" vzhled.
Příčinou tohoto stavu jsou kvasinky rodu Candida, zdaleka nejčastěji je to C. albicans (asi 90 %), s velkým odstupem následuje C. glabrata, ostatní druhy se vyskytují vyjímečně. Kvasinky se však dají najít v pochvě asi poloviny žen a většinou nedělají žádné potíže. Problémy vznikají až tehdy, když se přemnoží.

Není dosti dobře známo, co vše může přemnožení kvasinek způsobit. Jsou však známy některé rizikové situace, ve kterých je propuknutí potíží způsobených kvasinkami častější. Na předním místě je to těhotenství, cukrovka, léčba antibiotiky a také léčba imunosupresivními léky, která se však používá jen málo. Dalším významným rizikovým faktorem je nošení džín (a vůbec kalhot a punčocháčů), dietní chyba ve smyslu nadměrného přívodu cukrů, střídání pohlavního styku do konečníku a do pochvy v "nesprávném" pořadí.
Diagnóza mykotické infekce by měla být ověřena mikrobiologicky - stačí mikroskopický preparát, kde jsou kvasinky vidět. Léčba je snadná, na trhu je dlouhý seznam antimykotických léků v podobě poševních tablet, globulí, krémů. K dispozici jsou i tablety, které se polykají. Efekt je rychlý a spolehlivý. Léčba partnera není nutná, pokud nemá potíže. Někdy si muži stěžují na pálení penisu - zde lze použít stejnou mast, jako používá žena.
Léčba akutního stavu není obtížná, ale problémem mohou být recidivy zánětu. U některých žen dochází stále znovu a znovu k opakování potíží. Zde je zapotřebí dlouhodobá léčba (po dobu šesti měsíců), což však samo o sobě nestačí. Připojit je nutno opatření "životního stylu". Je jich několik: a) oblečení: zakázány jsou džíny, nevhodné jsou kalhoty a punčocháče (tj. nosit sukni, podvazky, punčochy a bavlněné - eventuálně žádné - kalhotky), b) dieta: je nutno se vyhnout jednorázovému "nárazu" cukrů (návštěva cukrárny apod.), c) sex: nestřídat pohlavní styku do konečníku a do pochvy v "nesprávném" pořadí, d) užívání antibiotik z jakéhokoli důvodu "pokrýt" současným užíváním vaginálních protikvasinkových přípravků. Léčba partnera nutná není, pokud nemá potíže.

Komentáře

Top články

Vaše dotazy

Typy ženského orgasmu

Laktobacilóza